Belgische aandelen: de ideale belegging
De Belgische aandelen doen het dit jaar stukken beter dan hun buitenlandse broertjes. Een toevalstreffer? Neen, pure verdiensten, aldus de analisten. En ze zien ook de komende maanden vol vertrouwen tegemoet.
Hij lijkt al lang vervlogen, de tijd dat investeerders hun Belgische aandelen weer eens zagen sukkelen. Dit jaar geeft de beurs van Brussel ze op glorieuze wijze genoegdoening: de referentie-index, de Bel20, is met 11 % gestegen, terwijl het leeuwendeel van de andere indexen ronduit in de rode cijfers zit.
Het deficit is symbolisch voor Parijs en iets ernstiger voor New York en Londen. En de beurzen van Amsterdam en Frankfurt moeten het doen met een trieste -6 %. Je moet al helemaal naar Tokio gaan, wil je nog een ander positief – zij het bescheiden – resultaat vinden van +2,7 %.
Aan welke elementen kunnen we het benijdenswaardige lot van Brussel toeschrijven? En vooral: moeten we een terugslag vrezen of, integendeel, kunnen we de rest van het jaar vol vertrouwen tegemoet zien? De experts gaan duidelijk voor de tweede hypothese.
Stijging met meer dan 20 %
Het leeuwendeel van de beurzen heeft de voorbije maanden geen weerstand kunnen bieden tegen de onafgebroken stijging van de olieprijzen. Alleen Brussel lijkt zich te handhaven. Onze beurs kan zelfs prat gaan op een lichte stijging gedurende de zomermaanden.
Maar liefst zeven van de twintig aandelen van de Bel20 kunnen sinds begin dit jaar bogen op een stijging van meer dan 20 %. Omgekeerd is er maar één die – rekening houdend met de koersen én het in die periode uitgekeerde dividend – in het rood zit: Umicore, met een deficit van 0,5 %. In Amsterdam is Philips sinds begin dit jaar met 16,5 % gedaald en is verzekeraar Aegon zo’n 24 % naar beneden getuimeld.
Goed nieuws
Er zijn diverse redenen voor de goede Belgische resultaten.
“We kunnen niet onder stoelen of banken steken dat er een inhaaleffect is geweest van de meest prominente waarde op de beurs,” aldus Emmanuel Lefèvre, aandelenstrateeg bij Fortis. Ook al verbiedt de deontologie hem het aandeel van zijn eigen bedrijf aan te bevelen, dat neemt dat niet weg dat hij de evolutie ervan gerust mag aanhalen: het aandeel Fortis, dat maar liefst 23 % van het indexcijfer vertegenwoordigt, heeft sinds begin dit jaar een mooie prestatie neergezet.
Ook kampioen Omega Pharma is opnieuw in de gratie bij de investeerders, nadat het bedrijf in 2003 meerdere malen had teleurgesteld door winstwaarschuwingen uit te sturen.
Distributeur Colruyt blijft tegen alle verwachtingen in gestaag groeien en vooral winst maken. Zijn collega Delhaize heeft dit jaar eveneens schitterende resultaten meegedeeld en bevestigt daarmee dat zijn recente Amerikaanse uitglijder slechts een kleine tegenvaller was.
De chemische en farmaceutische groep UCB heeft op haar beurt tegenstoom gegeven. Is UCB’s stergeneesmiddel, het antiallergische middel Zyrtec, aan het einde van zijn krachten? Dat is waar, maar het anti-epilepticum Keppra lijkt veel beloftevoller dan waarnemers aanvankelijk dachten. En bovenal heeft UCB de wens om een prominente farmaceutische groep te worden op spectaculaire wijze kracht bijgezet door het Britse Celltech over te nemen, het eerste onafhankelijke biotechnologische bedrijf van Europa.
Terwijl de mobiele telefoonoperator Mobistar, in handen van France Télécom, bevestigt dat hij eveneens het tijdperk van de winst is binnengetreden, laat Interbrew een stout staaltje zien met de overname van het Braziliaanse Ambev. Aanvankelijk reageerde de markt slecht, omdat hij de Leuvense brouwer ervan verdacht tegen elke prijs de nummer 2 van de wereld te willen worden door… te veel voor zijn overnames te betalen. Vervolgens, toen analisten de tijd namen om deze ietwat gecompliceerde overeenkomst te onderzoeken, waren ze het erover eens dat de deal in werkelijkheid níét abnormaal duur was.
Ook KBC doet het prima, en dus geldt hetzelfde indirect voor haar moedermaatschappij, Almanij. Behalve dat de resultaten van het eerste semester geen vervelende verrassingen in petto hielden, was er opvallend veel internationale belangstelling voor deze bank, die vaste voet aan de grond heeft in Oost-Europa. De uitbreiding van de Europese Unie naar deze regio heeft een parallelle uitbreiding van bepaalde aandelenportefeuilles met zich gebracht. Hoe kun je de banken van Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek daarin integreren? Eenvoudigweg, door KBC-aandelen te kopen! Temeer daar het aandeel, ondanks die troeven, niet duurder is dan zijn Europese evenknieën.
Kwaliteit voor een goede prijs
Behoorlijk goedkoop: dat is nu wat de beurs van Brussel kenmerkt en ervoor zorgt dat het haar goed gaat. De koers-winstver- houding van de Bel20-index bedraagt slechts 11. Dat betekent dat door het kopen van de twintig aandelen die samen onze referentie-index vormen, de totale prijs van die aandelen elfmaal de door de bedrijven gerealiseerde winst vertegenwoordigt, tegenover 13,5-maal in Amsterdam, zeventien maal in Parijs en ongeveer twintig maal in New York, Frankfurt en Londen.
Dat is nog niet alles. De grote Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn aanzienlijk defensief, vertelt Bruno du Bus, hoofdanalist bij Puilaetco Bank. Dat wil zeggen dat ze vrij ongevoelig zijn voor de conjunctuur. Hun winsten zorgen dus voor weinig vervelende verrassingen. Dat geldt voor de drie grote banken (Fortis, Dexia en de tandem KBC-Almanij), en meer nog voor Electrabel. Welnu, die vijf waarden zijn samen alleen al goed voor de helft van de Bel20-index.
En de toekomst?
Kunnen we ook de rest van het jaar met vertrouwen tegemoet zien? Zoals u al begrepen hebt, is het leeuwendeel van de hierboven aangehaalde elementen terugkerend.
KBC blijft ook in de toekomst prima vertegenwoordigd in de landen die onlangs tot de Unie zijn toegetreden. Op dezelfde wijze en met uitzondering van tegenvallers, blijft het aandeel Interbrew een verplicht onderdeel van iedere portefeuille die de brouwerij op wereldschaal wil dekken, terwijl Dexia zijn reputatie als een van de minst risicovolle aandelen ter wereld zou moeten voortzetten. En het aandeel UCB zal telkens weer in waarde stijgen naargelang zijn farmaceutisch profiel zich bestendigt. Investeerders betalen immers beduidend meer voor een farmaceutisch aandeel dan voor een chemisch aandeel.
Vertrouwen dus voor de beurs van Brussel, onder voorbehoud van de internationale context natuurlijk. Als de stijging van de olieprijzen niet definitief tot een halt komt, zouden de enkele twijfels van deze zomer wel eens kunnen omslaan in een ijskoude douche. In dergelijke omstandigheden is het bedrieglijk om te denken dat de dappere kleine Belgische beurs zich niet uit haar evenwicht zal laten brengen.
In zo’n klimaat moet u uw heil zoeken in waarden die nog meer zekerheid bieden, namelijk obligaties!
Guy Legrand
Wie belegt in Belgische aandelen, kan de rest van het jaar vol vertrouwen tegemoet zien.
Behoorlijk goedkoop: dat is het kenmerk van de beurs van Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier