Belgisch bankentrio herstelt na fors pak slaag

De drie Belgische grootbanken herstelden begin deze week licht, nadat ze de voorbije week fors verlies hadden geleden. Vooral Dexia was dit keer kop van jut nadat het bekendmaakte dat het bij zijn Amerikaanse dochter FSA nog eens 300 miljoen dollar injecteert. Tegelijk trekt FSA zich terug uit de risicovolle asset backed securities markt en focust zich weer op de financiële dienstverlening aan de publieke sector. Dexia zelf boekte in het tweede kwartaal een nettowinst van 539 miljoen euro, 32 % minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Zonder de verliezen van FSA steeg het nettoresultaat met een fraaie 3 % tot 755 miljoen euro. Toch konden deze cijfers de beleggers niet sussen en Dexia werd ruim 10 % lager gestuurd. Ook KBC mocht begin deze week weer een plus naast zijn koers schrijven. De bank-verzekeraar heeft het tweede kwartaal afgesloten met een 42 % lagere onderliggende nettowinst van 510 miljoen euro. De analisten rekenden gemiddeld op 548 miljoen euro en prompt dook het aandeel in de min.

De tweedekwartaalcijfers van Fortis waren met een nettowinst van 830 miljoen euro – een terugval met 48 % – dan weer beter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een winstcijfer van amper 692 miljoen euro. Maar onder meer door de puike resultaten van zijn verzekeringstak, die zijn nettowinst bijna zag verdubbelen, kon Fortis met betere resultaten uitpakken. Intussen meldde Het Financiële Dagblad dat de Vereniging van Effectenbezitters nog onvoldoende steun heeft om in november een buitengewone aandeelhoudersvergadering bij Fortis te houden. Grote institutionele beleggers houden zich momenteel afzijdig. Fortis gaat niet in op een verzoek om zelf een vergadering te organiseren. In plaats daarvan houdt het bedrijf een informatiesessie op maandag 18 augustus. Nog volgens de krant hebben de Chinese toezichthouders de goedkeuring voor een samenwerkingsverband tussen Fortis en Ping An uitgesteld. Hierdoor kan Fortis 2,15 miljard euro van de Chinese verzekeraar nog niet ontvangen.

Inmiddels ontstond ook beroering over de vertrekpremie van zowat 5 miljoen euro die CEO Herman Verwilst opstrijkt indien hij Fortis moet verlaten. Zijn voorganger, Jean-Paul Votron, moest het doen met 1,3 miljoen euro. Ook de vraag hoeveel financieel directeur Gilbert Mittler opstreek bij zijn vertrek blijft onbeantwoord. Mittler werd opzijgezet door hem de rol van ‘bijzonder adviseur’ te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content