Belgiës meest discrete ontwerper
Fabiaan Van Severen is waarschijnlijk de meest discrete van alle befaamde Belgische ontwerpers. Schilder van opleiding, streeft hij ernaar om elk van zijn creaties te ontdoen van nutteloos decorum.
Info Fabiaan Van Severen: tel. 09 222 89 00
Vier modellen, elk in twee formaten en vier verschillende kleuren: de nieuwe lijn tassen troont majesteitelijk tussen de stoelen, tafels, het bed en de lampen in de Gentse winkel van Fabiaan Van Severen (46).
De tassen zijn eenvoudig, zo eenvoudig zelfs dat ze wel bijna iedereen zullen bevallen. Eén onmiskenbaar voordeel is alvast dat ze nog praktisch zijn ook. Ze zijn uitgevoerd in dik maar soepel leer en blijven rechtop staan als ze op de grond worden gezet. Men kan bijna bevroeden welk patina ze door de jaren zullen meekrijgen: een uiterst fraai eigen persoonlijk karakter. De reistassen werden helemaal los van de seizoensgebonden mode bedacht en ontworpen om lang mee te gaan. Prijs: van 190 tot 275 euro.
Drie van de vier modellen dragen een naam die duidelijk hun bestemming aangeeft: Shoulder om aan de schouder te dragen, Hand (die naam spreekt voor zich) en Back om als rugzak te dragen. Dan is er ook nog de Head, in tegenstelling tot zijn naam een businessversie op A4-formaat van de tas die aan de schouder wordt gedragen. Hoewel al de tassen in principe inspiratie vinden in vrouwelijke verfijning, zullen ze toch de viriliteit van meneer geenszins in gevaar brengen.
Hightech disco
Fabiaan Van Severen heeft niet alleen een opleiding als schilder genoten, hij is ook de zoon van Dan Van Severen, laureaat van de prijs Jeune Peinture belge in 1956 en een van de boegbeelden van de minimalistische kunst in ons land. Omdat, zeker voor een kunstenaar, alle begin moeilijk is, moest Fabiaan Van Severen er vaak lucratieve klusjes bijnemen die niets met zijn kunstactiviteit te maken hadden. Mettertijd bleek evenwel dat die activiteiten (lasser, inrichter van discotheken, scheepsbouwer…) hem afzetmogelijkheden bezorgden die meer dan de schilderkunst in overeenstemming waren met zijn persoonlijkheid. Fabiaan Van Severen is op die manier ambachtelijk designer geworden.
Toch doorliep hij een atypische carrière. Hij beweert in 1980 de allereerste hightechdiscotheek van het land geopend te hebben – de LP in Gent, een oude dancing waarin de duiven al geruime tijd hun intrek hadden genomen. Hij had die zelf ingericht om te besparen. De uitrusting, de meubelen in metaal, glas en beton werden aangemaakt in het atelier van een vriend.
Zijn eerste metalen meubelen voor de particuliere klanten dateren van 1987. “Als ik die discotheek niet had ingericht, was ik misschien nooit aan een loopbaan als ontwerper begonnen,” zegt Van Severen. Tussen de disco en de start van zijn carrière in het design, bouwde Fabiaan Van Severen, samen met een vriend, ook nog een catamaran. Achteraf verkocht hij die weer om zich een boot aan te schaffen waarmee hij met zijn vrouw een jaar lang de wereldzeeën kon bevaren.
Nu grijpt hij nog zelden naar de lasbrander, de zaag of de vijl, behalve dan om prototypes te bouwen. Het creatief proces bij Van Severen verloopt nog altijd als dat van iemand die de mouwen opstroopt om aan de dagtaak te beginnen. Een nieuw design moet voor hem gerechtvaardigd zijn. Het komt er dan ook op aan om alle vorm- en materiaalmogelijkheden af te tasten.
“Al mijn projecten zijn praktisch geïnspireerd,” zegt hij. Zijn Grand-Ecart-tafel bijvoorbeeld heeft een forse omvang, maar verbruikt weinig grondstoffen, in dit geval eik. Normaal heeft een grote tafel een dik blad om ze steviger te maken. Niet zo bij Van Severen. Die inspireerde zich op een technologie die ook door bruggenbouwers wordt gebruikt om de poten van de tafel voldoende trekkracht te laten uitoefenen om het gebruik van een dun blad mogelijk te maken.
Zijn Crossed-Legs-zetels hebben dan weer geen opvulsel. De stukken leder, die achter aan de rug en de zitting vast worden geregen, zijn op zich voldoende stevig en bieden een soepel zitcomfort dat kussens overbodig maakt.
May 17
En nu begint Van Severen dus ook met de aanmaak van tassen. Een primeur is dat eigenlijk niet. Omdat hij ideeën te kort kwam voor een verjaardagscadeau voor zijn vrouw, Inge Leenknecht, ontwierp hij al in 1995 een eerste model. Zijn vrouw zocht en vond toen zelf een fabrikant om het te realiseren. Het was een tas in leder en aluminium die ook nu nog verkrijgbaar is onder de naam May 17 – de verjaardag van mevrouw.
De oorspronkelijke tas was alleen in het zwart te verkrijgen, maar de huidige collectie bestaat ook in wit, bordeaux en bruin. Officieel worden de tassen pas gelanceerd op 13 februari, maar ze liggen nu al in de winkel in Gent en bij een tiental verdelers in heel het land.
Fabiaan Van Severen heeft een zwak voor tassen. Voor hij zijn vrouw het exemplaar schonk dat hij zelf had gerealiseerd, had de lieve dame al een hele reeks tassen gekregen, afkomstig van andere firma’s. “Ik heb een duidelijke affiniteit met dat voorwerp,” zegt Van Severen. “Degene die ik heb gecreëerd, hebben niets spectaculairs. Ik werk met erg dik leer en dat verleent de tassen een zachte stijfheid.”
Behalve zijn verbondenheid met het object, is er nog een andere reden waarom Van Severen zich aan het ontwerpen van tassen heeft gezet: bij het versnijden van het leer voor de zetels blijven er altijd stukken achter en die worden op die wijze op een edele manier gerecycleerd.
Serge Vanmaercke
Nadat hij jarenlang meubels en lampen ontwierp, lanceert Fabiaan Van Severen nu een gamma tassen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier