Belgen op de Biënnale

Met landenpaviljoenen, een centrale tentoonstelling en ontelbare off-events is de Biënnale van Venetië vanaf dit weekend het epicentrum van de hedendaagse kunst.

De Biënnale van Venetië wordt wel eens smalend de belangrijkste kunstbeurs ter wereld genoemd. De kunstmarkt is er alomtegenwoordig en de machtigste spelers – galeries, curatoren en verzamelaars – geven er hun kunstenaars een podium op het hoogste niveau. Een van de hoofdrollen is dit jaar weggelegd voor Luc Tuymans, van wie een solotentoonstelling loopt in het Palazzo Grassi. De confrontatie tussen Tuymans’ historisch beladen werk en de wegzinkende Dogenstad is grandioos.

Ook andere Belgen zijn opnieuw present. Kunstverzamelaar Walter Vanhaerents heeft er de tentoonstelling The Death of James Lee Byars rond een sleutelwerk uit de familiecollectie van Vanhaerents. Ook voor Axel Vervoordt is Venetië vaste prik. Hoewel hij dit jaar geen gecureerde groepstentoonstelling organiseert in het Palazzo Fortuny, steunt hij wel de eerste internationale soloshow van de Koreaan Yun Hyong-keun, een artiest die hij mee vertegenwoordigt. De tentoonstelling in het stadspaleis is georganiseerd door het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoel. Kunstenaar Koen Vanmechelen is medecurator van Glasstress, een tentoonstelling over hedendaagse glaskunst, een vakmanschap waarvoor Venetië wereldberoemd is.

In het Belgische paviljoen krijgen de Brusselse Vlamingen Jos de Gruyter & Harald Thys vrij spel met Mondo Cane: ‘hondenwereld’ in het Italiaans, maar ook de titel van een absurde cultfilm uit 1962. In het paviljoen toont het kunstenaarsduo mechanische poppen die ambachten uitoefenen. Achter de tralies zitten figuren, onder wie dichters en gekken. Laure Provost, een Franse kunstenares die woont en werkt in Antwerpen, is geselecteerd voor het Franse paviljoen. Afgaand op haar soloshow in het MuHKA, wordt dat een van de highlights in de landenpaviljoenen.

De Biënnale van Venetië, vanaf 11 mei tot 24 november in en rond Venetië

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content