Belgen in de ban van de vlam

THOMAS DETRY Voor de Brusselaar wordt het zijn olympische debuut.

Het is officieel: Thomas Detry en Thomas Pieters vertegenwoordigen ons land op het golftoernooi van de Olympische Spelen in Tokio, van 29 juli tot 1 augustus op het parcours van de Kasumigaseki GC. Dankzij hun positie op de wereldranglijst behoren zij bij de zestig spelers die gekwalificeerd zijn. Bij de vrouwen verdedigt Manon De Roey de Belgische kleuren.

Na een afwezigheid van maar liefst 112 jaar stond golf in 2016 in Rio de Janeiro opnieuw op het olympische programma. De gouden medaille ging toen naar de Engelsman Justin Rose, die het haalde voor de Zweed Henrik Stenson en de Amerikaan Matt Kuchar. Thomas Pieters strandde op een zucht van het podium. De Antwerpenaar heeft de ambitie deze keer beter te doen. “De Spelen zijn een bijzondere ervaring voor iedere topatleet”, zegt hij. “Aan Rio houd ik onvergetelijke herinneringen over.”

Voor Thomas Detry wordt het een olympisch debuut, en de Brusselaar kijkt er met groot ongeduld naar uit. “De Spelen zijn voor mij een heel bijzonder evenement. Ik probeer er geen seconde van te missen op televisie. Je kunt je dus voorstellen hoe ik me voelde toen ik wist dat ik voor deze editie zelf van de partij zou zijn.” Dat enthousiasme horen we ook bij Manon De Roey. Een selectie voor Tokio was een van haar grote doelstellingen voor dit jaar.

Helaas delen niet alle spelers het Belgische enthousiasme voor de olympische vlam. Vijf jaar geleden stuurden veel grote namen hun kat. Ook nu: Dustin Johnson, Lee Westwood, Sergio Garcia, Victor Perez en Adam Scott lieten al weten dat ze niet in het vliegtuig naar Tokio stappen. Officieel luidt het doorgaans dat het programma in de verschillende profcircuits al ontzettend druk is en dat ze tijdens de zomermaanden een rustperiode willen inlassen. Off the record valt te horen dat dit gebrek aan enthousiasme van de toppers ook te maken heeft met het feit dat er geen prijzengeld is. Voor atleten in veel andere disciplines zijn de Spelen een hoogtepunt in hun carrière. De golfsport zit anders in elkaar, want het is een individuele en heel professionele discipline waarin het grote geld een hoofdrol speelt. Gelukkig zijn er topspelers die wel present melden en ervoor zorgen dat de olympische affiche mag worden gezien: Jon Rahm, Justin Thomas, Bryson DeChambeau, Rory McIlroy, Tyrell Hatton en Hideki Matsuyama hebben laten weten dat ze aan de afslag komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content