Belgacom TV: snelle start (maar lang niet voor iedereen)

Belgacom TV wedijvert met het aanbod van de kabelaars, maar is nog lang niet overal beschikbaar.

Belgacom zorgde de voorbije zomer voor een verrassing door televisie via de telefoonlijn te lanceren en meteen ook, in exclusiviteit, voetbalwedstrijden uit de Belgische eerste afdeling aan te bieden. Om ons te vergewissen van de kwaliteit van de dienst hebben we, als een van de 10.000 klanten die al voor de formule gekozen hebben, een test uitgevoerd. Die vond plaats in Schaarbeek.

De prijs

Even herinneren aan het basisprincipe van Belgacom TV: het televisiesignaal komt binnen via de snelle internetverbinding van Belgacom. Dat wil zeggen dat we te maken krijgen met drie abonnementen: voor de telefoonlijn, voor de internetaansluiting en voor de tv-programma’s.

Voor het telefoonabonnement maakten we gebruik van de formule Discovery Line, die per maand 6,5 euro kost in plaats van 17,5 euro voor het klassieke abonnement. Voor telefoongesprekken moet dan wel een supplement van 0,15 euro per minuut betaald worden. Toegang tot het internet moet gebeuren met de formule ADSL Go, die de minimumprestatie levert die nodig is voor de tv-programma’s (4 megabits/seconde). Dat abonnement kost 39,95 euro per maand. Het zenderpakket Classic+ komt op 9,95 euro per maand, maar is gratis tot het einde van het jaar (tijdelijke aanbieding). Voor het voetbal moet bijbetaald worden: 8 euro per match of een abonnement van 15 of 25 euro naargelang van de gewenste reeks.

De installatie

De diensten van Belgacom TV zijn nog niet voor iedereen beschikbaar. De telefoonlijn moet immers een internettoegang aankunnen die 4 megabits/seconde kan leveren en dat is op dit ogenblik mogelijk bij amper 50 % van de bevolking (62 % tegen eind 2005). Het netwerk wordt aangepast. Om na te gaan of u tot de gelukkigen behoort, moet u een kijkje nemen op de site van Belgacom TV (www.belgacom.tv) en daar uw telefoonnummer intypen. In ons geval was er geen enkel probleem.

Voor de installatie stuurt Belgacom een technicus langs, maar in de min of meer nabije toekomst zal de abonnee daar ook zelf voor kunnen zorgen. Ook hier geen probleem: op twee uur was de installatie voltooid en alles werkte. Het is wel een ingewikkelde zaak: een ADSL-modem van Philips, die geleverd wordt door Belgacom en compatibel is met Belgacom TV, wordt aangesloten op de telefoonlijn om het binnenkomende signaal te decoderen. Met een kabel wordt die verbonden met een tweede toestel, de televisiedecoder, die eveneens aangeleverd wordt door Belgacom (de abonnee moet hem kopen voor 250 euro of huren tegen 6 euro per maand). Uiteindelijk wordt het tv-toestel met die tv-decoder verbonden met een scart-kabel. Dat zijn heel wat kabels bij elkaar. Het televisietoestel dat we voor de test gebruikten was geen nieuw model. Het ging om een Gründig uit de jaren tachtig, maar die kweet zich nog uitstekend van zijn taak.

Start en kwaliteit

Zodra het systeem opgesteld, moet u zich wel een aantal nieuwe tv-gewoonten eigen maken. De tv gewoon aanzetten om naar programma’s te kunnen kijken, volstaat niet meer. Voortaan moet ook rekening gehouden worden met de tv-decoder, die bediend wordt met een afstandsbediening. Aanvullend wordt ook een klavier bijgeleverd dat vooral nuttig is voor sommige functies, zoals e-mail.

Het starten verloopt soepel en meteen is het een aangename verrassing dat de kwaliteit van beeld en geluid goed is. We merken niets van schokkende bewegingen die een gebrek aan debiet op de lijn zouden verraden, ook niet bij de sportbeelden.

Programmakeuze en bediening

De programmakeuze moet nog verder evolueren. Op dit ogenblik kan het al de vergelijking doorstaan met het basisaanbod van de kabeldistributeurs. Op de site van Belgacom TV worden voor Schaarbeek 59 programma’s aangekondigd voor het boeketje Classic+ en dat omvat ook VTM. Tijdens onze test was er van de Vlaamse commerciële zender echter geen spoor te bekennen. “Die komt nog in oktober, zowel in Vlaanderen als in Brussel,” vertelt Belgacom-woordvoerder Jan Margot.

Om programma’s op te zoeken, biedt Belgacom TV een elektronische gids aan die op het scherm verschijnt en informatie biedt over lopende en komende films en uitzendingen. Met de afstandsbediening kan die gids zelfs gebruikt worden om automatische overschakeling van de ene naar de andere zender te programmeren. Zo mist u het begin van uw geliefkoosde film niet. Met het systeem kunnen ook eenvoudige ‘herinneringen’ ingesteld worden.

Het navigatiemechanisme is praktisch, op twee uitzonderingen na. Het gebruik van de afstandsbediening vergt wel een zekere gewenning. Het toestelletje moet immers gericht worden op het blauwe oog van de tv-decoder en niet op het tv-toestel zelf (goed mikken is hier de boodschap) en de instructies worden met een lichte vertraging uitgevoerd. Om ongewilde effecten te vermijden, verdient het dan ook aanbeveling om de toetsen van de afstandsbediening niet te snel in te drukken.

De tweede bron van bezorgdheid schuilt in de elektronische kenmerken van het Belgacom-TV-systeem. Dat kan namelijk, net als een pc, crashen. Tijdens onze test stelden we bijvoorbeeld vast dat de elektronische gids leeg was en geen enkele informatie bevatte. In dat geval volstaat het om de Belgacom TV opnieuw te starten.

Film op aanvraag

Onder de diensten die het verschil maken met de klassieke teledistributie neemt de ‘video op aanvraag’ een vooraanstaande plaats in. Die dienst is ook bij Belgacom TV beschikbaar en biedt ruim honderd (vooral Amerikaanse) films aan. Het systeem laat ook toe om uitzendingen op te vragen die opgeslagen werden op de servers van Belgacom TV. Voor die programma’s moet extra betaald worden: 2 euro voor een film (3 euro voor Les soeurs fâchées, een Franse film met Isabelle Huppert), 50 cent voor een 13 minuten durend tekenfilmpje van Cedric in het Nederlands. Om een film te ‘kopen’, moet een paswoord ingebracht worden. De films komen meteen op het scherm, sneller nog dan bij een dvd-lezer, en kunnen stilgezet, snel vooruit- en teruggespoeld worden, maar bieden geen bonussen. Ze mogen 24 uur lang bekeken, maar niet opgenomen worden.

Bij de installatie van Belgacom TV moet een taalkeuze gemaakt worden. Wanneer een film aangevraagd wordt onder de Franstalige dienst, dan is het niet mogelijk om onderweg over te schakelen op Nederlandse ondertiteling, wat bij een dvd wel kan. Sommige films kunnen bovendien aangekocht worden in een bepaalde taal en niet in een andere.

Interactieve diensten

Teleurstelling alom: de interactieve diensten zoals e-mail, de telefoongids of de Lotto zijn nog ‘buiten dienst’.

Het verdict

Belgacom TV? De dienst is geschikt voor de doorsnee televisiekijker die een beetje vertrouwd is met computers en bereid is om nog even te wachten op een volledig digitaal tv-aanbod. Er ontbreekt nog een belangrijk element: de mogelijkheid om programma’s op te nemen. Het is immers moeilijk om ook nog een videorecorder aan te sluiten. De gebruiksaanwijzing van Belgacom TV rept daarover met geen woord. De oplossing komt er tegen het einde van het jaar, wanneer een decoder met harde schijf op de markt komt, die gebruikt kan worden als opnameapparaat. Het is bovendien de bedoeling om ook op de servers van Belgacom TV een opnamesysteem te plaatsen. Samengevat kunnen we dus wel degelijk spreken van een vrij goede start en een veelbelovend systeem.

Robert van Apeldoorn – Bruno Leijnse

Het tv-signaal komt binnen via de snelle internetverbinding van Belgacom. Dat vergt dus drie abonnementen: telefoon, internet en tv-programma’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content