Belgacom klaar voor beursgang

B elgacom startte op maandag 8 maart met het zogeheten bookbuilding, het optekenen van de orders van institutionelebeleggers. Het telecombedrijf trekt naar de beurs tegen 23 tot 26,50 euro per aandeel. Die prijsvork – die iets onder de verwachting van de analisten ligt – levert Belgacom een marktkapitalisatie van 8,098 tot 9,347 miljard euro op. De notering op Euronext Brussel is voorzien voor maandag 22 maart. Kort voor die datum wordt de definitieve prijs bepaald (zie Briefing, blz. 16).

Topman Didier Bellens zei op woensdag 3 maart dat op zijn minst 15 % van de aandelen bestemd is voor Belgische particulieren. De belangstelling voor de aandelen lijkt bijzonder groot te worden. Het is dan ook de grootste beursintroductie uit de Belgische geschiedenis, en zelfs in Europa. Belgacom is zowat de laatste Europese telecomgroep zonder beursnotering.

Uit een toelichting van Didier Bellens blijkt dat de buitenlandse minderheidsaandeelhouders en sectorgenoten – het Amerikaanse SBC, het Deense TDC en het Singaporese SingTel – al hun aandelen willen verzilveren. Dat is een pakket van 178 miljoen stuks, maar Belgacom engageert zich om voor 1 miljard euro eigen aandelen in te kopen bij zijn minderheidsaandeelhouders.

In tegenstelling tot eerdere berichten gaat de staat nu toch aandelen verkopen. De staat is meerderheidsaandeelhouder, met de helft plus een aandeel. Dat quotum blijft behouden, aldus voogdijminister Johan Vande Lanotte ( SP.A). Belgacom streeft naar een behoud van 10 % van de eigen aandelen. Door een herschikking van de aandelen verhoogt het belang van de resterende aandeelhouders. Dat biedt de overheid de kans om haar aandelen boven de drempel van 50 % te verkopen. De verkoop kan de staat minstens 142 miljoen euro opleveren.

De problemen van de NMBS kunnen alleen opgelost worden door tegelijkertijd een kostenbeleid en een inkomstenbeleid te voeren. Daar ben ik heilig van overtuigd, maar spijtig genoeg zijn er verschillende beleidsmakers die denken dat de NMBS uit de problemen kan geraken door alleen aan de kosten te sleutelen. Zo gaan we het probleem nooit oplossen.

( NMBS-topman Karel Vinck stelt

de politici voor hun verantwoordelijkheden, in De Standaard)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content