BELG HEEFT BELANGSTELLING VOOR DUURZAAM BANKIEREN
Negen op de tien Belgen vinden dat banken spontaan meer informatie moeten geven over duurzaam beleggen. Dat leert een enquête die Trends hield in samenwerking met ABN Amro.
Eén op de twee Belgen weet niet welke investeringen zijn bank doet, maar wil het wel graag weten. 13 procent heeft geen enkele interesse voor wat er met zijn spaargeld gebeurt. Dat blijkt uit een online-enquête over duurzaam bankieren die Trends organiseerde in samenwerking met ABN Amro. Ruim één op de vijf Belgen weet niet wat duurzaam beleggen of sparen is. De overige 78 procent associeert het woord ‘duurzaam’ vooral met ‘ecologisch bewustzijn’ en met ‘respect voor de menselijke waarden’. 90 procent van de respondenten vindt dat banken spontaan meer informatie moeten geven over duurzaam beleggen. Op de vraag of ze interesse hebben voor duurzaam beleggen of sparen, antwoordt slechts 27 procent van de respondenten dat ze “weinig tot geen interesse” hebben.
Triodos is de bank die de meeste respondenten (43 %) associëren met duurzaamheid. Daarnaast scoren KBC (21 %), Argenta (18 %) en Crelan (10 %) het beste in de ranking. KBC en Argenta hebben dat wellicht te danken aan de duurzame beleggingsfondsen die ze in de etalage hebben. KBC is marktleider in België in duurzame beleggingsfondsen. Argenta doet voor zijn duurzame producten veeleer een beroep op externe knowhow. Drie van de vijf fondsen met een Ethibel-label zijn van Argenta. Ethibel is een adviesbureau voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, dat garandeert dat de fondsen alleen beleggen in goedgekeurde aandelen of obligaties.
Duurzame fondsen
Ongeveer 40 procent van de 1201 respondenten belegt of spaart niet in een duurzaam product. De meest gangbare manier om geld duurzaam te investeren is via een beleggingsfonds. Van de beleggers die ecologisch en sociaal bewust zijn, bezit 64 procent deelbewijzen van een duurzaam fonds, 27 procent heeft een groen spaarproduct en nog eens 10 procent heeft een volkslening waarmee wordt geïnvesteerd in groene energie. Andere investeringen die vaak worden genoemd, zijn coöperatieve aandelen in vennootschappen die groene energie opwekken, beursgenoteerde aandelen van duurzame bedrijven, zonnepanelen of het energiezuiniger maken van de eigen woning.
Zowel Belgisch als internationaal wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat duurzame beleggingsfondsen niet slechter presteren dan gewone beleggingsfondsen. In 2007 vroegen drie Belgische onderzoekers zich af waarom niet meer mensen duurzame beleggingsfondsen kochten. Luc Van Liedekerke, Lieven De Moor en Dieter Van Walleghem kwamen tot de conclusie dat het gebrek aan populariteit van die fondsen op de Belgische markt vooral te wijten was aan het gebrek aan marketing. Volgens hun bevindingen kochten Belgische beleggers voornamelijk de financiële producten die hun adviseurs bij de bank hen aanraadden.
ILSE DE WITTE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier