Belfius Bank begeleidt uitgifte en plaatsing van obligaties

© Getty Images/iStockphoto
Belfius Bank & Verzekeringen
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

16 maart 2017, 06:02 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Als een onderneming of (semi)publieke instelling een obligatie-uitgifte wil opzetten, dan begeleidt Belfius Bank & Verzekeringen het proces van bij de start van de documentatie tot de uitgifte en betaling op de rekening. Ook nadien, tijdens de looptijd van de obligatie, blijft de bank beschikbaar. De afdeling Debt Capital Markets kan ook een flexibel programma opzetten, voor uitgiften op zowel korte termijn (commercial paper) als lange termijn (medium term notes). Sofie De Loecker, Head of Capital Markets Services bij Belfius Bank & Verzekeringen, verduidelijkt.

De uitgifte van obligaties vergt een specifieke kennis en ervaring. “Binnen Belfius zijn we voor de begeleiding van de uitgifte en de plaatsing van obligaties georganiseerd volgens een ‘value chain'”, licht De Loecker toe.

Uitgifte van obligaties…

“De afdeling Debt Capital Markets (DCM) Origination is gespecialiseerd in de analyse en structurering en het opstellen van de documentatie (in samenwerking met de legal teams). Al tijdens de voorbereidingsfase informeert de afdeling Syndication de emittent over de markten en formuleert aanbevelingen over een goede timing voor de uitgifte, pricing en plaatsingsstrategie. Zij zijn als het ware de arbiter bij het vinden van een succesvolle transactie tussen vraag (beleggers) en aanbod (emittenten), in alle objectiviteit. Eens de documentatie klaar is en de emittenten akkoord zijn, wordt de transactie in de markt gelanceerd.”

Sofie De Loecker, Head of Capital Markets Services bij Belfius.
Sofie De Loecker, Head of Capital Markets Services bij Belfius.

… en plaatsing in de markt

Sales-teams bij Belfius bieden de obligaties aan investeerders of beleggers aan. “Dat kunnen institutionele beleggers, zoals verzekeraars of (pensioen)fondsen zijn, maar ook particuliere beleggers via ons eigen netwerk voor Retail en Private Banking. Uiteraard volgens de Europese MiFID-voorschriften ter bescherming van de belegger. We weten wat onze klanten-beleggers zoeken op het vlak van rendement, looptijd, risico, sector… En het komt almaar vaker voor dat we, op basis van de wensen van beleggers, bedrijven gericht contacteren in verband met een mogelijke obligatie-uitgifte of private plaatsing.”

Belfius Bank komt zowel bij de uitgifte als de plaatsing van obligaties nauwgezet zijn engagementen na. Gaëtan Hannecart, CEO Matexi

Bevestigde leiderspositie

In 2016 verhoogde Belfius Bank de participatiegraad tot 86% in de publieke en semi-publieke sector, een duidelijke bevestiging van de leiderspositie. Ook bij de Belgische ondernemingen klom de participatiegraad tot 58% (in nieuwe langetermijnuitgiften). Dankzij die verwezenlijkingen werd Belfius Bank, voor de 4de keer op rij, beloond met de Euronext (Brussels) Award voor de N°1 Bond Finance House 2016.

Sofie De Loecker: “We zijn ontzettend verheugd dat onze bank deze award al voor het 4e opeenvolgende jaar krijgt. Het geeft ook weer hoe groot het vertrouwen van onze klanten is. Dat zijn overigens niet de minste.”

Indrukwekkende resultaten

Belfius Bank begeleidde in 2016 heel wat ondernemingen en (semi)publieke organisaties bij de uitgifte van langetermijnobligaties.

Ondernemingen

Atenor, Befimmo, Codralux, Cofinimmo (Belfius Bank lanceerde mee de Green & Social Bond van Cofinimmo, een Europese primeur voor een Gereglementeerde Vastgoed Vennootschap), Fluxys Finance, IBA, Matexi, MG Invest, Retail Estates, R&S Benelux Holding (FNG) en Vandemoortele.

Publiek en semipubliek

De Fédération Wallonie Bruxelles, de Duitstalige Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschap, het Waalse Gewest, het Fonds du Logement des Familles Nombreuses de Wallonie, FIWAPAC, het Brussels Gewestelijk Herfinancieringsfonds van de Gemeentelijke Thesaurieën, Resa, de steden Izegem, Namen en Zottegem, de Katholieke Hogeschool Vives Zuid en de Universiteit van Namen.