‘Beleggers zijn te ver vooruitgelopen op het herstel’

Bart Daenekindt, fondsbeheerder bij KBC, twijfelt aan de houdbaarheid van het herstel op de aandelenmarkten. Hij verkiest kwaliteitsbedrijven die een hoog rendement op hun geïnvesteerde kapitaal halen.

” Beleggers zijn wat te ver vooruitgelopen op de eerste tekenen van beterschap in de wereldeconomie”, vindt Bart Daenekindt, fundmanager equities bij KBC. Hij twijfelt dan ook aan de houdbaarheid van het herstel op de aandelenmarkten. “Sinds midden februari hebben de hogere olieprijs, het uitblijven van nieuwe recessiesignalen en het volgehouden soepele geldbeleid van de westerse centrale banken de beurzen opnieuw hoger gestuwd. Ook de paniek rond China is weggeëbd. Het land is erin geslaagd via het stimuleren van nieuw krediet de economische groei te stabiliseren.”

Dat gekeerde sentiment rond China heeft onder meer de mijnbouwaandelen en aandelen gericht op de groeimarkten een boost gegeven. Daenekindt geeft het voorbeeld van Glencore en Anglo American, waarvan de koers meer dan verdubbeld is sinds hun absolute dieptepunt eerder dit jaar. Maar het stemt hem tot voorzichtigheid dat de bedrijfsresultaten van het laatste kwartaal van 2015 een duidelijke groeivertraging lieten zien, vooral in de industrie. Hij denkt dat die vertraging heeft doorgezet in het eerste kwartaal van dit jaar.

Voor de selectie van individuele aandelen verkiezen Daenekindt en zijn collega’s kwaliteitsbedrijven die een hoog rendement op hun geïnvesteerde kapitaal halen. “De verdere stijging van de beurs moet vooral komen van de toename van de bedrijfswinsten. Winstgroei kun je het beste bereiken door een combinatie van omzetgroei en betere winstmarges”, stelt hij. Ook bedrijven met stabiele en hoge vrije kasstromen staan centraal in zijn beleggingsstrategie. Zo kijkt hij naar de farmasector. “De farmaceutische bedrijven kwamen in de Verenigde Staten onder druk na tweets van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton, die aankondigde dat ze toekomstige prijsstijgingen van geneesmiddelen onder de loep zal nemen”, zegt Daenekindt. Na de recente koersdalingen vindt hij de sector goedkoop.

1 Pandora

“Pandora is een Deense onderneming die handgemaakte juwelen ontwerpt en verkoopt in meer dan tachtig landen. Het bedrijf zag zijn winst de afgelopen jaren groeien met meer dan 20 procent op jaarbasis door de sterke internationale uitrol van zijn verkooppunten. We denken dat Pandora zijn omzet de komende tien jaar kan verdrievoudigen met zijn internationale expansie, nieuwe productcategorieën en de lancering van een nieuw onlineverkoopplatform.

“Het aandeel noteert tegen een koers-winstverhouding van 17 keer de verwachte winst van 2016, wat volgens ons te laag is, gezien de stevige groei van de omzet. Het aandeel kreeg onlangs een tik door de sterke stijging van de zilverprijs. Maar Pandora dekt het grootste deel van zijn blootstelling aan de zilverprijs af via derivaten, waardoor de schrik voor een daling van de winstmarges onterecht is. We zien de koersval dan ook als een mooie kans om het aandeel op te pikken.”

Isin-code: DK0060252690

Beurs: Kopenhagen

2 Steinhoff International Holdings

“Steinhoff International Holdings is een Zuid-Afrikaanse onderneming die onlangs naar de beurs van Frankfurt is getrokken. Het bedrijf haalt 70 procent van zijn omzet uit Europa. Steinhoff is na Ikea de grootste meubelmaker ter wereld – eigenlijk kun je het de discountversie van Ikea noemen. De onderneming is in een biedstrijd verwikkeld met Fnac voor de overname van de Franse consumentenelektronicaverdeler Darty. Dat zou voor Steinhoff een uitstekende manier zijn om voort te diversifiëren in consumentenelektronica. Het aandeel realiseert jaar op jaar sterke vrije kasstromen en noteert tegen een aantrekkelijke koers-winstverhouding van 15,8.”

Isin-code: NL0011375019

Beurs: Frankfurt

3 Kingspan Group

“Het Ierse Kingspan Group is marktleider in hoogperformante isolatiepanelen. Het bedrijf heeft een stevige marktpositie in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Na de recente overname van sectorgenoten Pacte en het Belgische Joris Ide heeft Kingspan ook voet aan grond in de Benelux, Duitsland en Frankrijk. De sterke verwachte omzetgroei van de komende jaren zal vooral van de Amerikaanse markt komen, waar de isolatiepanelen van Kingspan meer en meer worden gebruikt om het warmteverlies in woningen te verminderen met 20 à 50 procent. Naar schatting is 60 procent van de Amerikaanse woningen te weinig geïsoleerd en is de helft van het energieverlies te wijten aan inefficiënte isolatie. Kingspan noteert tegen een koers-winstverhouding van 19 keer de verwachte winst van 2016. Dat is aantrekkelijk, aangezien wordt verwacht dat de winst met meer dan 15 procent groeit.”

Isin-code: IE0004927939

Beurs: Londen

4 Greencore Group

“Greencore Group is in Groot-Brittannië de leider op de sterk groeiende markt van afhaalvoeding zoals sandwiches en sushi. Onlangs sloot het bedrijf een nieuw contract met Starbucks en de supermarktketen 7-Eleven om voor hen een assortiment uit te rollen in de Verenigde Staten. Vanwege de investeringen voor die nieuwe expansie werkt Greencore met vrije lage winstmarges. Naarmate de omzet stijgt, verwachten we dat de bedrijfswinstmarge klimt richting 6 procent. De komende jaren verwachten we dat het bedrijf een winstgroei van 13 procent haalt.”

Isin-code: IE0003864109

Beurs: Londen

5 TKH Group

“TKH Group is een Nederlandse onderneming gespecialiseerd in een brede waaier van technologiegedreven producten en diensten, zoals veiligheidssystemen voor tunnels en parkings, gezondheidszorg en kantoorgebouwen. De voorbije jaren groeide de omzet gestaag met zo’n 4 procent per jaar. TKH kan door zijn beperkte eigen vermogen maar weinig extern kapitaal ophalen om te investeren. Toch heeft het door die omzetgroei zijn bedrijfswinstmarge sterk doen stijgen.

“TKH plant een aantal innovaties tussen 2016 en 2018 die de omzet mee moeten doen groeien. Het bedrijf heeft ook een nieuw productiesysteem voor autobanden gelanceerd dat op termijn de omzet kan doen verdubbelen. Zo heeft de Franse bandengroep Michelin al te kennen gegeven dat ze de productie van haar eigen systemen stopzet en uitbesteedt aan externe wereldspelers. TKH noteert tegen een interessante koers-winstverhouding van 15, met een vooropgestelde winstgroei van meer dan 15 procent.”

Isin-code: NL0000852523

Beurs: Amsterdam

Mathias Nuttin

“De paniek rond China is weggeëbd”

“De verdere stijging van de beurs moet vooral komen van de stijging van de bedrijfswinsten”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content