Beleggen voor het klimaat
Het fonds Schroders ISF Global Climate Change heeft een breder actieterrein dan hernieuwbare energie.
De klimaatverandering heeft ingrijpende gevolgen voor de economie. Daar moeten ook beleggers rekening mee houden. Veel themafondsen die inzetten op windkracht- of zonne-energie, hebben de voorbije jaren slecht gepresteerd. Het fonds Schroders ISF Global Climate Change heeft een veel breder actieterrein dan alleen hernieuwbare energie. Met succes: de portefeuille heeft de voorbije vijf jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 13,1 procent neergezet. Morningstar heeft het fonds een vijfsterrenrating toegekend.
“Ons doel is te beleggen in bedrijven die bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en die inspelen op de veranderingen die de klimaatopwarming zal teweegbrengen in de economie”, aldus Giles Money, fondsbeheerder bij Schroders. “We hebben een aantal belangrijke bronnen van toekomstige groei geïdentificeerd, waarop we onze portefeuille richten.”
Vijf pijlers
Transport — denk aan spoorverbindingen en hybride en elektrische auto’s — is een van de belangrijkste pijlers van de portefeuille. Dat heeft de sector te danken aan zijn sterke groeipotentieel. Giles Money: “Tegen 2015 beschikken acht op de tien voertuigen die in Japan worden verkocht over een hybride motor. In China zijn de normen voor de CO2-uitstoot veel strenger dan in de Verenigde Staten.” Het fonds is iets voorzichtiger met Tesla. Het aandeel van de Amerikaanse producent van elektrische wagens is uitzonderlijk duur.
Energie-efficiëntie is de andere sterke groeipijler. Het is een zeer ruim thema, dat gaat van ledverlichting tot e-commerce. “De manier waarop we boodschappen doen, heeft een rechtstreekse invloed op de hoeveelheid CO2 die we uitstoten. Grote, permanent verlichte winkels zijn een absolute ramp voor het energieverbruik.”
Controverse
Volgens Giles Money staan twee segmenten op het punt na enkele bewogen jaren een sterk herstel in te zetten. Het eerste is de verlaging van het verbruik van fossiele energie. “We stellen vast dat de gasprijzen in Azië al zijn gestegen. We verwachten dat de Verenigde Staten op termijn die trend volgen”, aldus Money.
Het tweede segment is schone energie. “Dat we ook kernenergie opnemen in dat deel van de portefeuille, kan paradoxaal klinken, maar het blijft een manier om de uitstoot van CO2 te verminderen. Het lijkt er bovendien op dat veel landen opnieuw investeringsprogramma’s in nucleaire energie opzetten. Maar onze investeringen in dat thema blijven zeer beperkt.” Money wijst erop dat de sector van de hernieuwbare energie opnieuw is gegroeid. Bovendien worden ook andere grote regio’s steeds actiever in dat domein, waarmee de vertraging in Europa kan worden gecompenseerd. Japan is bijvoorbeeld van plan voor 30 gigawatt aan zonne-installaties te bouwen, waarmee het de grootste producent ter wereld zou worden, na China.”
Schroders ISF Global Climate Change
ISIN-code: LU0302446645
FRÉDÉRIC DINEUR
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier