Beleggen kan perfect met je vennootschap
Partner content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Onbekend was lang onbemind, maar de laatste jaren beleggen meer en meer ondernemers ook met hun vennootschap. Ze halen het geld niet langer eerst uit hun vennootschap om er dan mee te beleggen, maar doen het rechtstreeks vanuit de vennootschap.
“De reden voor die toegenomen populariteit is dubbel”, zegt Paul Van Den Berghe, Expert Vermogensopbouw Ondernemers bij KBC. “Verschillende fiscale ingrepen zorgen ervoor dat liquiditeit langer in de vennootschap blijft. Tegelijkertijd zien we dat het klassieke spaarboekje sinds pakweg 2013 weinig tot niets meer opbrengt. De rente is lager dan de inflatie, dus de waarde van je geld daalt zelfs. De meeropbrengst die ze zomaar lieten staan, overtuigt steeds meer ondernemers om vanuit hun vennootschap een deel van hun liquiditeitsoverschotten te beleggen.”
Horizon van 5 jaar
Beleggen als ondernemer – rechtstreeks vanuit de vennootschap – verschilt niet zo gek veel van beleggen als particulier. “De basis blijft dezelfde: beleggen doe je met geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt. Wij denken in een horizon van vijf jaar. Als je wéét dat je het geld de eerstkomende vijf jaar nodig hebt, dan zoeken we met de klant naar een andere oplossing op maat. Je belegging heeft natuurlijk even tijd nodig om te renderen.”
Misverstanden en gemiste opportuniteiten
Over beleggen met een vennootschap bestaan nog veel misverstanden, merkt Paul Van den Berghe. “Ondernemers denken ten onrechte dat ze niet kunnen of mogen beleggen met hun vennootschap. Je moet je inderdaad goed informeren of je beleggingen bijvoorbeeld je voordeeltarief voor de vennootschapsbelasting niet in het gedrang brengen. De meeste ondernemers kunnen perfect beleggen met hun vennootschap, maar voor alle zekerheid bekijken we voor elke gesprek of er geen statutaire hindernissen of andere issues zijn.”
“Een opportuniteit die nog vaak over het hoofd gezien wordt, is dat je een belegging vanuit je vennootschap bijvoorbeeld via een dividend in natura kan uitkeren naar je privé. Naast de fiscale gevolgen van eventuele meerwaardebelasting en roerende voorheffing kan dat vrij van in- en uitstapkosten gebeuren. Je hoeft dus absoluut niet te wachten tot je liquiditeitsoverschotten naar je privé kan halen. Wel integendeel, aangezien beleggen vooral om langetermijndenken gaat, kan je een voorsprong nemen door er nu al aan te beginnen. Elk jaar dat je vroeger begint met beleggen, zal een groot verschil maken voor je rendement.”
Risicoprofiel bepaalt je portefeuille
Voor elke ondernemer die met zijn vennootschap wil beleggen, maakt KBC een risicoprofiel op. Dat deed het ook al voor de MIFID-regels het verplicht maakten. Dat risicoprofiel zal bepalen in welke assets een ondernemer belegt en voor welke termijn. Van fondsen en andere producten met een relatief laag risico en een relatief zeker rendement, tot assets met een hoog risico maar ook een potentieel hoger rendement.
Paul Van Den Berghe heeft alvast een tip voor ondernemers die willen beginnen beleggen met hun vennootschap. “Een opbouwplan laat je toe om je beleggingen langzaam maar zeker op te bouwen. Je investeert elke maand een vast bedrag, afhankelijk van hoe groot uw liquiditeitsoverschot is. Zo groeit je portefeuille maand na maand aan, en kan je ook geregeld evalueren of beleggen een keuze is waar je als ondernemer achter staat.”
Kort samengevat:
1/ Beleg alleen liquiditeitsoverschotten die je de eerste 5 jaar niet nodig hebt.
2/ Start op tijd: je kan beleggingen vanuit je vennootschap perfect laten doorlopen vanuit je privé.
3/ Twijfel je nog over beleggen met je vennootschap? Kies voor een opbouwplan, en laat je portefeuille maand na maand groeien.
Overweeg je om te beleggen met je vennootschap? Onze experts Vermogensopbouw voor ondernemers stippelen samen met jou een beleggingsaanpak uit die aansluit bij je persoonlijke situatie.