Beleggen is het nieuwe sparen

© iStock
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

30 augustus 2016, 06:01 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

De traditionele spaarder heeft een probleem. Het klassieke spaarboekje brengt namelijk niets meer op. Terwijl Britten en Amerikanen al langer ervaring hebben met beleggen, zet nu ook de Belgische spaarder schoorvoetend de stap. “Dat had hij al veel eerder moeten doen”, zegt Pascal Paepen, docent Bank & Beurs aan de Thomas More Hogeschool en aan de KU Leuven Campus Brussel.

De rente op spaargeld grenst aan het nulpunt. Wie zijn centen op een spaarboekje parkeert, krijgt daar met andere woorden zo goed als niets voor. Meer nog, door de inflatie neemt de werkelijke koopkracht van dat spaargeld alleen maar af. Dat is jammer. Het is altijd interessanter wanneer je de waarde van je spaargeld kunt behouden, of nog beter, wanneer dat geld ook iets opbrengt. “Niet noodzakelijk om daar rijk van te worden”, stelt Pascal Paepen, “maar wel om wat reserve achter de hand te houden. We kennen intussen allemaal de problematiek van de vergrijzing en de betaalbaarheid van de pensioenen. Het is daarom niet verkeerd zelf wat middelen opzij te zetten voor later.”

Pascal Paepen is docent Bank & Beurs aan de Thomas More Hogeschool en aan de KU Leuven Campus Brussel.
Pascal Paepen is docent Bank & Beurs aan de Thomas More Hogeschool en aan de KU Leuven Campus Brussel.© hbvl.be

Gespreid instappen

De Belgische spaarder heeft van nature een vrij conservatief risicoprofiel. Hij zal zich dan ook niet zomaar op de beurs wagen. “Die drempelvrees is nochtans nergens voor nodig”, vindt Pascal Paepen. “In plaats van elke maand een bedrag te sparen, bijvoorbeeld honderd euro, kun je er een gewoonte van maken dat bedrag te beleggen.” In functie van je beleggersprofiel – lees: het risico dat je kan en wil nemen – zal de bank je het passende beleggingsadvies geven. Pascal Paepen: “Zo maak je kennis met de beurs en met aandelen, met sectoren en bedrijven.”

Het beste resultaat bereik je door regelmaat in te bouwen in je beleggingen.

Door met regelmaat een bepaald bedrag te beleggen, realiseer je op termijn bovendien het beste resultaat. “De beurs is altijd in beweging. De koersen stijgen en dalen. Als je de bank vraagt iedere maand een bedrag in een fonds te beleggen, spelen die fluctuaties in het voordeel van de regelmatige spaarder die een langetermijnhorizon hanteert.” Het is namelijk niet echt mogelijk om ‘het goede moment’ af te wachten om met beleggen te beginnen. “Het beste resultaat bereik je door regelmaat in te bouwen in je beleggingen. Dalen de koersen, dan kun je goedkoper instappen. Op lange termijn behaal je zo de beste resultaten.”

Doordacht uitstappen

Instappen is één zaak, uitstappen een andere. Bestaat daar een ideaal moment voor? Pascal Paepen: “Neen. Een fonds met goede aandelen zal het in principe op lange termijn goed blijven doen. Meer nog: het is de fondsbeheerder die de prestaties van de verschillende aandelen opvolgt en de samenstelling van het fonds optimaliseert. De belegger zelf hoeft zich daar eigenlijk geen zorgen over te maken.”

Er is geen gouden regel die zegt dat je na een bepaalde tijd of bij een behaald rendement uit een fonds moet stappen. Voor de particuliere belegger geldt er eigenlijk maar één element: ontsparen doe je wanneer je het geld nodig hebt. Maar hou er rekening mee dat bij beleggen termijn, risico en rendement altijd samengaan. Wie belegt, stelt zichzelf best een horizon van minstens acht tot tien jaar.