Beleg tegen de stroom in

Aandelen van smallcaps worden vaak bestempeld als duur, volatiel en risicovol. Dat zijn vooroordelen, zegt Francis Gannon van Royce & Associates. “Kwaliteitsaandelen en smallcaps zijn voor mij synoniem.”

Als belegger wilt u de kansen benutten die zich aandienen op de financiële markten. Maar het is natuurlijk zaak die mogelijkheden op het spoor te komen. Veel beleggers maken een cruciale fout: ze wachten om aandelen in te slaan tot ze er helemaal zeker van zijn dat de beurzen weer in een stijgende trend zitten. Vaak is er dan al een halfjaar voorbijgegaan en hebben ze het grootste deel van het herstel gemist. Daar staat tegenover dat het moeilijk is het juiste instapmoment te bepalen: slechts weinig beleggers kunnen zeggen dat ze ooit een aandeel hebben gekocht op de dag dat de koers zijn absolute dieptepunt bereikte.

Hebt u een aandeel op het oog, dan is het belangrijk dat u het bedrijf zorgvuldig analyseert. Heeft het een sterk concurrentievoordeel? Maakt het management goede strategische keuzes? Hoe verhoudt de schuldgraad van de onderneming zich tot haar balanswaarde? Hoe hoog is het kapitaalrendement? Is het dividend hoog genoeg om minder goede beursprestaties van het aandeel te compenseren? Zit de koers onder het marktgemiddelde? Als de antwoorden op die vragen bevredigend zijn, verdient het aandeel wellicht een plaats in uw portefeuille.

Bij zulke keuzes hanteert u het best een beleggingshorizon van minimaal twee à drie jaar. Zo hoeft u geen verlies te nemen op uw investering als het aandeel een tijd slecht presteert.

Vooroordelen afleggen

Veel beleggers schrikken ervoor terug om smallcaps te kopen. Die worden vaak bestempeld als duur, volatiel en risicovol. Maar dat zijn vooroordelen, zegt Francis Gannon, principal portfoliomanager bij Royce & Associates, de tak van Legg Mason die in smallcaps is gespecialiseerd. “Voor mij zijn kwaliteitsaandelen en smallcaps synoniem. Ze bieden allebei een aantrekkelijk dividend en ze kunnen hun activiteiten decennialang uitoefenen. Vaak wordt gedacht dat smallcaps jonge bedrijven zijn die nog geen winst hebben gemaakt en nog niet lang hun intrede hebben gedaan op de beurs. Dat gaat misschien op voor een deel van die bedrijven – en dan vooral voor smallcaps in de sector van de nieuwe energie – maar zeker niet voor allemaal.”

Gannon durft niet te zeggen of dit het goede moment is om te beleggen in smallcaps. “Ik weet niet wat er de komende maanden gaat gebeuren op de markten. Ik stel wel vast dat er een discrepantie is tussen de macro-economische indicatoren en de fundamenten van die bedrijven. Dat creëert kansen voor langetermijnbeleggers. Wij focussen op smallcaps van de hoogste kwaliteit. Hun balans is solide, ze hebben weinig schulden en voldoende liquiditeiten. Hun dividenden zijn hoog.”

Zoeken naar de beste bedrijven

De voorkeur van Francis Gannon gaat uit naar cyclische waarden. “Defensieve aandelen hebben hun tijd gehad. Het is daarom interessanter om in te zetten op cyclische aandelen. Denk maar aan industrie, energie, technologie en grondstoffen.” De verwachte nulgroei of zelfs negatieve groei in Europa, de economische vertraging in China en de teleurstellende conjunctuurindicatoren in de Verenigde Staten hebben ertoe geleid dat de koersen van cyclische aandelen zwaar zijn teruggevallen. Daardoor staan ze vandaag aantrekkelijk gewaardeerd.

“Voor ons smallcapfonds zoeken we vooral naar de beste bedrijven, dat is de kern van ons vak. De eerste belangrijke indicator om te peilen naar de kwaliteit van een onderneming is haar kapitaalrendement. Als dat vijf opeenvolgende jaren hoger is dan 10 procent, beschouwen we dat als een eerste teken van een bovengemiddelde kwaliteit. Dat moet daarna worden bevestigd door andere financiële ratio’s en een bezoek aan het management van het bedrijf. Pas daarna vellen we een definitief oordeel”, zegt Gannon.

Legg Mason Royce Smaller Companies Fund

ISIN-code: IE0034390439

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content