Beleg in de obligatietijgers

Beleggers laten obligaties uit de opkomende landen nog te vaak links liggen. Dat wantrouwen is onterecht, vindt obligatie-expert Steven Nicholls van Aberdeen Asset Management.

Aberdeen Global – Emerging Markets Corporate Bond Fund

ISIN-code: LU0566480116

De obligatiemarkt heeft in 2012 uitstekend gepresteerd door de nieuwe verlaging van de basisrente. Het Aberdeen Global Emerging Markets Corporate Bond Fund haalde daardoor vorig jaar een rendement van 18,48 procent. “Het ziet er niet naar uit dat we die prestatie in 2013 kunnen evenaren. Maar dat betekent niet dat we geen rendement meer kunnen realiseren”, zegt Steven Nicholls van Aberdeen Asset Management. “Dit jaar moeten we selectiever zijn dan ooit als we obligaties uit de opkomende landen kopen. Voor het opsporen van de beste waarden kunnen we rekenen op ervaren experts in negen opkomende landen. Door die nabijheid hebben we een perfect zicht op de bedrijven waarin we beleggen.”

Een overschat risico

De obligatiemarkt in de opkomende landen wordt vaak beschouwd als risicovol en worstelt met een achterhaald imago. Maar de fundamenten van die landen zijn een stuk beter dan die van veel Europese landen, vindt Nicholls. “De verhouding tussen het bruto binnenlands product en de schuld in de opkomende landen bedraagt 40 procent, tegenover 100 procent in Europa.” Het fonds van Aberdeen dat belegt in obligaties uit de opkomende landen, telt zo’n 100 à 130 lijnen. Dat garandeert een optimale diversificatie en het beperkt de risico’s tot een minimum.

Toch houdt de obligatiemarkt in de opkomende landen risico’s in. “Een van de belangrijkste gevaren is de mogelijke verhoging van de basisrente in de Verenigde Staten. Maar op korte termijn verwachten we niet dat de Federal Reserve (Fed) het herstel van de Amerikaanse economie op het spel durft te zetten. Bovendien bevindt de werkloosheid zich nog altijd boven de doelstelling die de Fed heeft vooropgesteld en blijft de inflatie onder controle. Toch anticiperen we al op die ontwikkeling door de gevoeligheid van onze portefeuille voor renteschommelingen geleidelijk aan af te bouwen. We zijn dus voorbereid op een omkering van de trend.”

De beste prijs

Steven Nicholls is ervan overtuigd dat er zich geen zeepbel heeft gevormd in deze activaklasse. “Het is altijd moeilijk een zeepbel te identificeren voordat ze uiteenspat. Maar we denken niet dat de obligatiemarkt in de opkomende landen daar het slachtoffer van wordt. Bovendien is een crisis niet noodzakelijk slecht. We kunnen dan goedkoop effecten van goede kwaliteit inslaan. Dat is ons credo: liquide kwaliteitseffecten kopen tegen de beste prijs en onze portefeuille gepast diversifiëren.”

KARINE HUET

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content