Belastingregime deeleconomie pas vanaf 1 augustus van kracht
Wie via de deeleconomie een centje wil bijverdienen moet vanaf 1 augustus slechts 10 procent belastingen betalen op die inkomensten zolang hij niet meer dan 5.000 euro per jaar verdient. Dat is een maand later dan verwacht.
Oorspronkelijk ging de belastingregime vanaf 1 juli gelden, maar de regering heeft de nieuwe regeling nu een maand uitgesteld. Dat heeft het kabinet van Johan Van Overtveldt bevestigd aan De Tijd. De reden is dat de regeringpartners de erkenningscriteria nog in een Koninklijk Besluit moeten gieten. Zo moet de fiscus onder meer het platform erkennen om in aanmerking te komen voor het specifieke belastingregime.
5.000 euro per jaar
Iedereen die niet meer dan 5.000 euro inkomsten per jaar put uit de deeleconomie geniet van het gunsttarief. Wie die grens overschrijdt, wordt belast tegen de normale progressieve belastingtarieven.
Al vormen de Airbnb-uitbaters een uitzondering op de regel. De fiscus zal vanaf 1 augustus 80 procent van de verhuurprijs beschouwen als onroerende inkomsten en roerende inkomsten. Bij die categorieën blijft het tarief van 33 procent overeind. De overige 20 procent – de zogenaamde diverse inkomsten – valt wel onder het gunstregime van 10 procent. Dat zijn de inkomsten die een verhuurder haalt uit het aanbieden van diensten zoals het aanbieden van ontbijt.
Tot slot geldt het gunstregime enkel voor particulieren die diensten leveren aan andere particulieren. Wie geen dienst levert, of in opdracht werkt van een vennootschap of professional wordt belast tegen de gewone progressieve belastingtarieven. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier