BELANGRIJK, MAAR NIET HISTORISCH
Kid Cool-vonnis.
In juni 1999 werd het kledingbedrijf Kid Cool failliet verklaard en overgenomen door Look International van de Salik-groep (zie Trends, 9 maart 2000). Kid Cool werd opgesplitst in vijf vennootschappen, waarvan geen enkele aan de voorwaarden voldeed voor een ondernemingsraad. Het voormalige Kid Cool raakte volledig van slag. De werknemers werden wel betaald, maar hadden niets te doen. Samen met de socialistische bediendenbond BBTK besloten zeventien werknemers naar een Brusselse kortgedingrechter voor arbeidszaken te stappen.
Die rechter, Henri Funck, oordeelde dat de werkgever verplicht is zijn werknemers te informeren. Hij riep daarvoor de grondwet in. En dat was een unicum. Het vonnis – nadat het bekend raakte via Trends-Tendances en De Financieel-Economische Tijd – zorgde dan ook voor heel wat deining. De bediendenvakbond BBTK noemde het een historische uitspraak. Het vonnis betekent immers dat elke werknemer informatie kan afdwingen van zijn directie, los van de grootte van zijn bedrijf. Dat zet de heftige discussie rond de vakbond in de KMO in een heel ander daglicht.
Niet verwonderlijk dat Kris Peeters van de zelfstandigenorganisatie NCMV onmiddellijk reageerde. Het is een specifiek geval dat niet kan worden geëxtrapoleerd naar alle KMO’s, zei Peeters.
Peeters krijgt daarbij steun van Othmar Vanachter, hoogleraar arbeidsrecht aan de KU Leuven. Hij verklaarde aan Trends: “Of dit vonnis historisch is, zal achteraf blijken. Ik twijfel eraan, want de situatie is zeer specifiek. Het gaat over een faillissement gevolgd door een overname waarbij het bedrijf niet meer draaide. Dat is geen typische situatie. Dit vonnis is er gekomen omdat de werknemers naar de rechtbank zijn gestapt. Dat zie ik nog niet gebeuren in een KMO die normaal draait.”
Vanachter geeft wel toe dat het vonnis innoverend is en dat het belangrijk is voor vergelijkbare zaken.
Piet Gevers, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit Antwerpen, is verrast door het vonnis. “Omdat we in een klimaat zitten waarin de machtsverhoudingen geëvolueerd zijn ten voordele van de werkgevers en de overheid en ten nadele van de vakbonden. Het kan best zijn dat dit vonnis de vakbonden weer meer appetijt zal geven in het dossier ‘vakbond in de KMO’. Ik denk dan ook niet dat het een alleenstaand feit zal blijven. Dit zal ook op het terrein gevolgen hebben.”
g.m.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier