Bel-20 zal opnieuw stijgen

Cash en Keytrade Bank geven u de kans om een echte beursgoeroe te worden via de Guru Index. Dat is een index die de voorspellingen van beleggers weergeeft over drie essentiële financiële indicatoren. Beursgoeroe van de maand november was Charles Van Damme, in december opgevolgd door Nicolas Buonomano.

De Brusselse sterindex zette in de laatste twee maanden van 2009 zijn opmars voort, al is de stijging wel minder opmerkelijk dan die van maart tot juli. “Dat is voor een deel te wijten aan een overvloed aan liquiditeiten op zoek naar beter rendement en een vertrouwen in bedrijven die zonder vertraging herstructureerden”, legt Charles Van Damme uit. Voor de komende maanden is Van Damme gemengd positief. “Er komt eerst twee tot drie maanden een daling van de Bel-20, gevolgd door een nieuwe hausse. De stijging die we het afgelopen jaar zagen, zal zich echter in 2010 niet herhalen. Ik verwacht dat de Bel-20 op iets langere termijn ten hoogste 3500 punten zal bereiken.”

Dow-Jones

De Dow-Jones steeg minder sterk dan de Amerikaanse beurzen en dat had onze beursgoeroe goed voelen aankomen. “Een kwestie van ervaring”, zegt Van Damme. “Mensen die de beurs al lang volgen, voelen een onderscheid tussen de te optimistische feiten die sommige marktanalisten verkondigen en de afwezigheid van voldoende argumentatie op basis van feiten. Een mooi voorbeeld daarvan is het aangekondigde maar onterechte herstel van de bouwsector in de VS, van de verkoopcijfers van de immobiliënkantoren en de zogezegde vermindering van eigenaars die hun huizen nu nog verliezen.”

Volgens Van Damme zijn ook niet alle bedrijven in de VS zo dynamisch en creatief als Apple en Google. Hij gaat er dan ook van uit dat de Dow-Jones zal blijven onderpresteren ten opzichte van de Europese beurzen. “Ik verwacht een stijging tot iets meer dan 12.000 punten eind 2010. Er zal begin dit jaar wel een tijdelijke verzwakking te merken zijn en waarschijnlijk ook voor de 12.000 punten zijn bereikt.”

EUR/USD

Over dit onderwerp sloeg Van Damme met zijn voorspelling de spijker op de kop. De dollar bleef zwak in november, maar herstelde sterk in december. “Dat herstel was vooral gedreven door speculatieve manipulaties, met de hoop dat de opwaartse beweging zal voortduren. De Amerikaanse industrie zal minder goed heropstarten als de Europese.” (C)

Door Ken Van Weyenberg

“Op iets langere termijn zal de Bel-20 ten hoogste 3500 punten bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content