Bekroning

FRANCESCO MOLINARI Het is een open strijd aan de top van de golfsport. © BI

De 147ste editie van de British Open, die werd gespeeld op de Schotse links van Carnoustie, heeft de verwachtingen helemaal ingelost. De 35-jarige Italiaan Francesco Molinari, die bezig is aan een sterk seizoen, blies de Europese golfsport nieuwe hoop in. Over twee maanden is het tijd voor de grote confrontatie met de Amerikanen: de Ryder Cup. Maar nog indrukwekkender op Carnoustie was de comeback van Tiger Woods.

Nadat hij op Wentworth het BMW Championship op zijn naam had geschreven, zorgde Francesco Molinari voor de eerste Italiaanse overwinning in een grandslamtoernooi. Molinari, afkomstig uit Turijn, sloeg in de laatste ronde geen enkele bogey. Dat kan tellen op een moeilijk parcours zoals dat van Carnoustie, en met de druk die het evenement met zich brengt. La Macchina, zoals de Italiaan wordt genoemd, speelde op een zeer hoog niveau en gaf zijn tegenstanders nooit de indruk dat ze konden terugslaan.

De overwinning van Molinari onderstreept dat het een open strijd is aan de top van de golfsport. De Italiaan is de elfde speler die een van de recentste twaalf toernooien van de Grand Slam heeft gewonnen. De Amerikaan Brooks Koepka, de winnaar van de US Open in 2017 en 2018, is de enige die er in die periode twee op zijn naam kon schrijven. En sinds 2013 zijn amper twee andere topspelers erin geslaagd twee keer een major te winnen: Rory McIlroy (de USPGA 2013 en de British Open 2014) en Jordan Spieth (de Masters en de US Open 2015, en de British Open 2017). Het vergroot alleen maar de spankracht van de toptoernooien: bij de afslag van een grandslamtoernooi is het moeilijker dan ooit te voorspellen wie het zal halen.

De British Open 2018 gaat ook de geschiedenis in als het toernooi waarin Tiger Woods uit zijn as is verrezen. De Amerikaan droomt er op zijn 42ste van om een vijftiende major te winnen, en voor het eerst sinds hij na veel vallen en opstaan is teruggekeerd, kwam hij ook dicht in de buurt. Negen holes voor het einde voerde de vroegere halfgod het klassement aan. Maar op de elfde hole sloeg hij een dubbele bogey en viel terug. Het belette Woods niet om iedereen ervan te overtuigen dat hij eindelijk opnieuw zijn beste niveau haalt en aanspraak kan maken op een plaatsje in het Amerikaanse team voor de Ryder Cup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content