Bekend, dus rijk

Hoe bekender een golfspeler naast de baan is, hoe meer poen hij schept.

Het Amerikaanse blad Golf Digest publiceerde in zijn januarinummer een lijst van de rijkste mensen uit de golfwereld. Daarop staan spelers en speelsters die nog altijd actief zijn, maar ook anderen die geen prijzengeld meer opstrijken omdat ze daar ondertussen te oud voor zijn. Dat is het geval voor levende legende Arnold Palmer (77), die prostaatkanker overleefde, nog zelden op de green verschijnt, maar nog altijd stevig verdient. Dat doet hij als ontwerper en promotor van golfterreinen, maar ook met publiciteit en allerlei optredens. In het lijstje van de rijkste mensen uit de golfwereld is hij zelfs een plaatsje opgeklommen in vergelijking met vorig jaar.

En dat is niet eens een verrassing: bekende namen uit de golfwereld verdienen proportioneel veel meer naast het terrein dan erop. Tot de twintigste in het rijtje, de Amerikaan Luke Donald, verdient iedereen meer in maatpak dan in golfkleren. Tussen stek twintig en dertig heb je beide types grootverdieners, en pas vanaf de dertigste in het klassement slaat iedereen zijn inkomen vooral met de club bij elkaar.

Intussen blijkt dus opnieuw dat golfers bij de best betaalde sporters ter wereld horen. Tiger Woods staat niet zomaar op nummer één in de top tien van Forbes, met 90 miljoen dollar per jaar. Dan volgen twee gepensioneerden: de Duitser Michael Schumacher (58 miljoen vorig jaar) en bokser Muhammad Ali (55 miljoen). Phil Mickel-son (47 miljoen) is vierde voor een andere ancien, basketballer Michael Jordan (32 miljoen). Dan volgen de NBA-sterren Kobe Bryant (31 miljoen) en Shaquille O’Neal (30 miljoen), de Italiaanse motorracer Valentino Rossi (30 miljoen) en de Amerikaanse voetballer Tom Brady (29 miljoen), gelijk met baseballspeler Alex Rodriguez. De Engelse voetballer David Beckham (27 miljoen) is twaalfde en de Russische tennisster Maria Sharapova (19 miljoen) zestiende.

De eerste Europeaan in het lijstje van Golf Digest is de Spanjaard Sergio Garcia, op de elfde plaats met bijna 16 miljoen dollar. De Zweedse Annika Sörenstam is dertiende (13 miljoen), de Ier Padraig Harrington veertiende (12,5 miljoen) en de Schot Colin Montgomerie vijftiende (12 miljoen). De volgende Europeaan staat op de 29ste plaats: de Spanjaard José Maria Olazabal, die ook de eerste Europeaan is die meer op het terrein verdient dan ernaast: 2,7 miljoen dollar tegenover 2,5 miljoen.

Het is natuurlijk niet allemaal goud wat blinkt. In tegenstelling tot ploegsporters moet een golfer veel investeren voordat hij goed gaat verdienen: een caddie betalen, een percentage afstaan aan zijn agent en coaches (fysiek, technisch en mentaal), reiskosten (met of zonder gezin) enzovoort. Zoals iedere bankier zou zeggen: hoe meer geld je verdient, hoe meer je uitgeeft. De regel is inderdaad dat een speler zowat de helft van zijn prijzengeld uitgeeft voor zichzelf en zijn entourage.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content