Beerse barst uit zijn voegen
Janssen Pharmaceutica staat in de provincie Antwerpen aan de top voor toegevoegde waarde. Helaas heeft het farmabedrijf uit Beerse ook enkele lastige luxeproblemen.
Janssen Pharmaceutica haalde eind 2009 de hakbijl boven. De schade van die herstructurering was gelukkig minder erg dan eerst aangekondigd. Van de 582 bedreigde posities sneuvelden er uiteindelijk 177 en de gevreesde sluiting van de farmaceutische fabriek in Beerse bleek loos alarm. Nauwelijks en-kele jaren later barst Janssen Pharmaceutica echter uit zijn voegen.
“Het gaat goed. De neuzen staan weer in dezelfde richting en de energie en motivatie zitten er opnieuw in”, stelt CEO Tom Heyman. “Zowel Beerse als onze chemische fabriek in Geel (waar de actieve stoffen van de geneesmiddelen in grote volumes worden geproduceerd) draait op volle toeren. We hebben dan ook meer mensen nodig.” Janssen Pharma krijgt 150 vacatures amper ingevuld. Vooral de zoektocht naar chemici is problematisch. “We zijn niet de enigen die zoeken. Genzyme zit vlakbij en andere chemische bedrijven werven volop aan.”
De farmaceutische fabriek in Beerse produceerde vorig jaar 157 miljoen verpakkingen, een record. Voor 2012 rekent Heyman op ruim 200 miljoen verpakkingen. Ook de chemische fabriek in Geel, officieel een onderdeel van de Janssen-campus, draait op volle capaciteit en botst stilaan tegen haar limieten. Een grote uitbreiding zit er echter niet in wegens te duur en te tijdrovend. “We investeren wel in het upgraden van de fabriek, door grotere ketels te zetten”, zegt Heyman.
Het capaciteitsprobleem is minstens even acuut in Beerse. Door het aanzwellende succes van het zogenaamde openinnovatiemodel, waarbij bedrijven zich vaak vestigen bij Janssen Pharma, is er geen ruimte meer vrij. “We zitten bomvol”, zegt Heyman. Om plaats vrij te maken, worden gebouwen gerenoveerd en gebruikgemaakt van flex space. Niet iedereen is elke dag aanwezig en dus kunnen anderen die plaats innemen. Een nieuw kantoorgebouw ziet Heyman niet zitten. “Dan investeer ik liever in onderzoek en ontwikkeling of productie.”
Geen garanties
Dat het goed gaat met Janssen dankt het mede aan een rist nieuwe medicijnen. Veel van die producten worden in Geel chemisch geproduceerd en dan wereldwijd uitgevoerd. Ook een aantal producten die de komende paar jaren op de markt moeten komen, zullen in Geel worden geproduceerd. Maar farma is en blijft risky business. Een geweigerde registratie, onverwachte productieproblemen of bijwerkingen kunnen altijd roet in het eten gooien. “Ik weiger dan ook om garanties te geven over werkgelegenheid”, zegt Heyman, die het belang van fiscale stabiliteit en rechtszekerheid voor een bedrijf als Janssen benadrukt. “Een van onze grote bedreigingen is dat allerlei fiscale proefballonnetjes worden opgelaten en de onzekerheid toeneemt. De reden waarom een bedrijf als J&J (het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica) hier blijft investeren, is dat het de hoge loonlasten kan compenseren met een goede belastingomgeving”, zegt Heyman.
Van de energiefactuur heeft Janssen Pharma, in tegenstelling tot de puur chemische industrie, veel minder last. “De vraag is alleen of België op langere termijn voldoende capaciteit zal hebben om zelf elektriciteit op te wekken.”
BERT LAUWERS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier