BEELDENDE KUNSTEN

Met lasertechnologie komen holografische scheppingen tot stand die via Illusions International hun weg vinden naar de kunstliefhebber.

“Kunstholografie is het perfecte huwelijk tussen wetenschap en kunst,” poneert Ivan Henderix. Een tentoonstelling die hij enkele jaren geleden bezocht in Miami Beach bracht hem op de idee om in eigen land hologrammen te promoten. Hij zette drie jaar geleden in Zolder de eenmanszaak Illusions International op. Het was en is nog steeds pionierswerk. Want weinigen weten wat een hologram is, hoewel er één prijkt op elke bankkaart.

De basis van de holografie werd vlak na de Tweede Wereldoorlog gelegd door de Hongaar Dennis Gabor, maar pas in 1960 werd de laser ontdekt. Die is nodig om een beeld op te nemen dat driedimensionaal kan worden weergegeven. Het duurde niet lang of kunstenaars zagen in deze nieuwe techniek meer expressiemogelijkheden dan verf en penseel ooit kunnen bieden.

Illusions International spoort wereldwijd holografisch talent op om de werken hier te exposeren tot midden maart stelt Illusions International bijvoorbeeld tentoon in het Flanders Nippon Center in Hasselt. In omgekeerde richting worden de creaties van Belgische kunstenaars als Julien De Groeve over de grenzen gepromoot. Tentoonstellingen in de Verenigde Staten, Canada en Engeland maken 10 à 20 % uit van de jaaromzet, die schommelt rond de 800.000 frank. “Deze zaak is een passie, geen instrument om veel geld te verdienen,” aldus Henderix die nog een bijberoep in de informaticabranche heeft.

Vanaf 1950 frank kan men al eigenaar worden van een hologram van 10 x 12 centimeter, passe-partout en lijst inbegrepen. Om het driedimensionale effect te bekomen, moet er een spotje op worden gericht. Illusions International verkoopt een kit met een ophangsysteem, compleet met een richtbare halogeenspot op een telescopische arm van 1 meter, die plafondmontage overbodig maakt. Naast de eenmalige kunstwerken verdeelt het bedrijfje ook een semi-commerciële lijn van hologrammen die op een honderdtal exemplaren worden gemaakt en over heel de wereld verspreid. Aangezien er daarvan slechts enkele hun weg vinden naar de Belgische markt, gaat het om relatief unieke stukken. Als een opdrachtgever een hologram op maat bestelt, moet hij voor het maken van een master en een proef rekenen op 78.000 frank (formaat 20 x 25 cm) tot 155.000 frank (50 x 60 cm), exclusief BTW. Per geleverde film komt daar nog eens 1500 tot 19.000 frank bij.

Ivan Henderix ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. In de bedrijfswereld wordt voor het maken van driedimensionale beelden steeds vaker een beroep gedaan op virtuele realiteit. Maar een hologram is nog altijd onovertroffen in zijn eenvoud : zonder computer, zonder monitor en zonder speciale brilcreëert het een illusie die blijft fascineren.

IVAN HENDERIX (ILLUSIONS INTERNATIONAL) Een hologram is vrij onbekend, hoewel er één prijkt op elke bankkaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content