Bedrijvig met Linux

Wie een webstek opzet, behoeft niet zo nodig Windows NT. Probeer eens iets gratis.

Een besturingssysteem dat uw intranet beheert ? Betrouwbaar is ? Snel en efficiënt is ? Waaraan u zowat alle types terminals kan hangen ? Dat op een heel gamma processoren draait ? En dat gratis is ?

Het bestaat. Het heet Linux en het is dankzij Internet zo belangrijk geworden dat het nu ook door commerciële bedrijven ernstig wordt genomen. Linux is vrijwilligerswerk van meer dan professioneel niveau. Het is in de zomer van 1991 gestart als een hobbyproject van de Fin Linus Torvalds vandaar de naam die een Unix-achtig besturingssysteem wou schrijven voor de courante Intel x86-pc’s (waarop toen traditioneel beperktere besturingssystemen zoals Dos en de eerste Windows-versies werden gebruikt). Vandaag bestaan er ook Linux voor de Sparc, Alpha en MIPS chips en zelfs voor PowerPC Macintosh, compleet met de capaciteit om verschillende processoren tegelijk aan het werk te zetten (symmetrische multiprocessing). Er is een hele industrie rond gegroeid. In België is een intra/internet-expert als The Reference bijvoorbeeld niet te beroerd om te afficheren dat zijn site op Linux draait. Er is ook een zeer actieve gebruikersgroep, de Linux Special Intrest Group, met secretariaat aan de VUB. “De stabiliteit van Linux is zeer goed,” beklemtoont coördinator Frederik Cheeseman. Het is ook zeer mee met de tijd. Eén van de Linux SIG-leden, consultant Gratien D’haese, demonstreert binnenkort bijvoorbeeld (1) hoe Linux kan worden ingezet als server in een netwerk computer-omgeving.

OOK TOEPASSINGEN ?

Een besturingssysteem verzorgt de basisfuncties van een computer. Het regelt hoe hij schijven, videokaarten, modems of cd-roms kan gebruiken, organiseert zijn bestanden op de dragers en vormt in het algemeen de infrastructuur die toepassingsprogramma’s nodig hebben om te kunnen werken. Commerciële besturingssystemen, zoals Unix, Windows 95 of Windows NT, gaan nog een stap verder : zij omvatten zelf al een aantal toepassingen. Denk aan tekstverwerking, browsers of e-mail. Maar ook die levert Linux. Daarvoor kan het een beroep doen op een nog oudere voorvechter van vrije software : de Free Software Foundation die in 1984 The GNU Project begon. Dat is een beweging van softwareontwikkelaars die een volledig vrij softwaresysteem, met alle toeters en bellen, ter beschikking wil stellen van de wereldgemeenschap : compilers, editors, text formatters, e-mail, rekenbladen, zelfs spelletjes… GNU-software is beschermd door een eigen charter GNU spreekt van copyleft in plaats van copyright , in die zin dat zelfs verbeteringen aan de GNU-software niet commercieel mogen worden geëxploiteerd, maar opnieuw vrij ter beschikking moeten worden gesteld. De eerste producten waren erg “Unix” (d.i. krachtig en veelzijdig, maar niet bruikbaar zonder opleiding), maar er wordt nu hard gewerkt om de interface zodanig te verbeteren dat ook beginners met GNU-software overweg kunnen.

COMMERCIEEL.

Van Linux bestaan intussen “commerciële” edities op cd-rom voor minder dan 2000 frank. Eén ervan, Red Hat Linux 4, werd vorig jaar door InfoWorld uitgeroepen tot Desktop Besturingssysteem van het Jaar (op gelijke voet met Windows NT Workstation). Dergelijke “verpakte” Linux-suites bieden het voordeel dat de uitgever een selectie heeft gemaakt uit de talrijke releases van Linux aangezien het besturingssysteem voortdurend wordt verbeterd, zijn er stabiele en experimentele versies en dat er een vlotte installatieprocedure is voorzien. Red Hat biedt afzonderlijk ook een mooi uitgeruste, uiteraard multi-user Applix Office Suite kantoorsoftware aan vergelijkbaar met MS Office voor 199 dollar. Ook StarOffice, van het bekende Duitse Star Division, is beschikbaar voor Linux. Een andere commerciële Linux-leverancier, Caldera, een bedrijf gefinancierd door Novell-stichter Ray Noorda, verkoopt voor 5000 frank een Network Desktop – Linux Internet Server, die in alle computeromgevingen inzetbaar is. En nu we het over Webservers hebben, een alternatief op Linux is Apache, dat in België volgens de T-Zine nieuwsbrief 13 % van de webservers levert (na Cern met 22 %).

SUPPORT.

Een teer punt met software die door vrijwilligers wordt ontwikkeld, zijn drivers, de prullerige programmaatjes die onontbeerlijk zijn om een bepaald besturingssysteem met bepaalde apparaten te laten werken. Aangezien vrijwilligers eerst voor hun eigen materiaal ontwikkelen, kan het wel eens moeilijk zijn om drivers te vinden voor exotische, hypermoderne of erg oude kaarten of apparaten. Al vindt Linux SIG-coördinator Frederik Cheeseman dat dat niet moet worden overdreven. “Linux ondersteunt bijvoorbeeld al ISDN,” zegt hij. Bij probleemgevallen is het best een Linux-“freak” in de buurt te hebben (aangezien veel ingenieursstudenten het pakket op hun pc hebben is de kans niet zo klein), maar in principe leveren de commerciële aanbieders ook support, zij het via e-mail. En u kan terecht bij de talrijke Howto-handleidingen en bij de nieuwsgroepen op het Internet.

BNL

(1) De Linux Special Intrest Group houdt op 15 maart een seminarie aan de VUB in Jette. Hij geeft zelf ook een Linux cd-rom uit. Tel. (02) 629.29.78. info@ota.be of http://www.ota.be.

ROBERT SPROCKEELS, MARC NYSSEN, JAN VANHERCKE, FREDERIK CHEESEMAN (LINUX SIG) Linux is een alternatief voor Windows NT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content