‘Bedrijven mogen niet alles in havens’

De Raad van State vernietigt de erkenningsregeling voor de havenarbeiders. Het koninklijk besluit dat de ‘wet-Major’ uitwerkt, is niet meer rechtsgeldig. Maar bedrijven mogen niet zomaar iedereen beginnen aan te werven in de havens, waarschuwt Pieter Pecinovsky, docent arbeidsrecht (ULB/UCLouvain) en verbonden aan het advocatenkantoor Van Olmen & Wynant.

1 Wat impliceert de vernietiging van het KB over de havenarbeid?

PIETER PECINOVSKY. “In België mogen in het havengebied enkel arbeiders werken, die erkend worden door een commissie. Die bestaat uit vakbonds- en werkgeversvertegenwoordigers. De Raad van State vernietigt het KB dat die erkenningsprocedure regelt, na een arrest van het Hof van Justitie op klacht van Katoen Natie. Het Europees Hof laakt dat de commissie enkel is samengesteld uit de vakbonden en werkgeversorganisaties, betrokken partijen dus. Het gaat niet op dat zij zomaar bepalen welke nieuwkomers en concurrenten actief mogen zijn.”

2 Vanaf wanneer geldt de vernietiging?

PECINOVSKY. “Onmiddellijk. Er is dus snel nood aan een nieuw KB om de erkenningsprocedure te regelen. Tot dan is er rechtsonzekerheid.”

3 Kunnen bedrijven voortaan aanwerven wie ze willen in de haven?

PECINOVSKY. “Neen, Katoen Natie van Fernand Huts krijgt geen vrij spel. Het nieuwe KB over de havenarbeid kan immers retroactief gelden. Het kan bepalen dat ook onafhankelijken, aangewezen door de overheid, zich uitspreken over de erkenning van havenarbeiders. Het principe van de wet-Major, zoals de erkenningsverplichting, hoeft niet fundamenteel te worden bijgestuurd. Bedrijven die nu niet-erkende arbeiders aanwerven, kunnen dan later ter verantwoording worden geroepen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content