Bedrijven gul met toekenning koopkrachtpremie

BAKKERij manus “Er is zeker nog een toekomst - voor wie hard wil werken.” © FRANKY VERDICKT

Bedrijven hebben in 2023 een half miljard euro gespendeerd om boven op het geïndexeerde loon een koopkrachtpremie aan hun werknemers uit te betalen. Dat leert een onderzoek door de ondernemersorganisatie Unizo waarover De Tijd bericht. Dat is meer dan de 400 miljoen die werkgevers een jaar eerder aan de coronapremie besteedden, waarmee ze toen de helft van de werknemers bereikten.

De koopkrachtpremie – in de vorm van een consumptiecheque, analoog met de maaltijdcheques – was bedoeld als een eenmalige ­extra van maximaal 500 euro in de bedrijven die ondanks de inflatieschok goed draaiden. De voorwaarde was dat de ondernemingen in kwestie een ‘hoge winst’ hadden geboekt in 2022. Bij een ‘uitzonderlijk hoge winst’ kon het bedrag ­oplopen tot 750 euro.

De invulling van die twee begrippen moesten de vakbonden en de werkgevers op sectorniveau afspreken. Volgens Unizo is dat in een op de vijf sectoren verkeerd gelopen. “Het behalen van 1 euro winst was er al voldoende om de premie toe te kennen’, zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van Unizo. Dat gebeurde volgens hem onder meer in de petrochemie, de glasindustrie en de papier- en kartonbedrijven. In andere sectoren, zoals de steen­bakkerijen, volstond het dat geen cash uit het bedrijf wegstroomde om de premie toe te kennen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content