Bedrieglijke eenvoud

Een gelaagd clubhouse en een appartementsgebouw waarvan de betonstructuur verrassend veel subtiliteit toelaat, zijn de winnaars van de architectuurwedstrijd van de Belgian Building Awards.

Op woensdag 27 februari werden op Batibouw de Belgian Building Awards uitgereikt. Batibouw, Trends Top Bouw, de Belgische Architecten, de Confederatie Bouw en het magazine Ik ga Bouwen & Renoveren bekronen daarmee innovatie in de bouwsector. Het wedstrijdonderdeel architectuur kon dit jaar weer rekenen op grote belangstelling van de Belgische architectenbureaus. In de categorie ‘residentieel’ was de concurrentie met 79 projecten het grootst. In de categorie ‘niet-residentieel’ mocht de jury 61 projecten wikken en wegen. De jury koos unaniem de Royal Belgian Sailing Club van Wim Goes Architectuur (Gent) als beste niet-residentieel gebouw. Volgens de jury laat Wim Goes Architectuur in dit clubhuis in Zeebrugge architectuur en structuur op een sublieme manier samenvallen. De eenvoudige structuur maakt volledig deel uit van de architectuur van het gebouw en toont zich als een gebouw in het gebouw. De dubbele laag zorgt ook voor een erg functionele inzetbaarheid.

In de categorie residentieel gebouw koos de jury voor het appartementsgebouw Oosterlinck in Wetteren van het AntwerpseMETA Architectuur. De jury prijst de stedelijkheid van het gebouw, dat zich naadloos in het straatbeeld inpast. Het betonnen complex met brede balken komt op het eerste gezicht over als een banaal, massief blok, maar toont bij een tweede lezing bijzonder subtiele accenten. De betonstructuur speelt ook een belangrijke rol voor het behoud van de privacy van de bewoners.

Innovatie in massief-passiefbouw

De Belgian Building Awards is meer dan een architectuurwedstrijd. Al van bij de eerste editie was het doel bruggen te slaan tussen de partners in het bouwproces. De International Award voor een Belgische bouwspeler met internationale verdiensten gaat dit jaar naar Denys uit Wondelgem.

Trends Top Bouw maakte de winnaars van de Bouwgazellen bekend, een afgeleide competitie van de Trends Gazellen, specifiek voor de bouwsector. In de categorie Gevestigde waarde werd Franki de winnaar. Met meer dan honderd jaar ervaring is het bedrijf een naam met reputatie in de sector. Sinds 1998 is het een onderdeel van de Willemen Groep. De winnaar bij de Starters is Facades Forever, een specialist in gevelwerken.

De tandem Alpha Beton en HP Linden werd bekroond met de Innovation Award van de Confederatie Bouw. De twee bedrijven innoveren in de massief-passiefbouw. Door het gebruik van geprefabriceerde betonnen elementen waarin technische voorzieningen (dozen en wachtleidingen voor de elektriciteit, uitsparingen voor sanitair, ventilatiekokers…) al verwerkt zijn, slagen ze erin de kostprijs van passiefwoningen te drukken.

Sphinx sleepte de Design Award in de wacht voor zijn nieuwe wandclosets zonder spoelrand met een nieuwe spoeltechniek. Een eervolle vermelding was er voor de G-Pod, een roterend tuinsalon dat in België verdeeld wordt door Insight Out.

LAURENZ VERLEDENS, FOTOGRAFIE FILIP DUJARDIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content