Bedgeheimen

Misverstanden over bedden of beddengoed in hotels zijn schering en inslag. Wat mag u van een “duvet” of “queen size” verwachten ?

Gewone lakens zoals wij die kennen, heten in het internationale hoteljargon sheets. Daarover bestaan maar weinig misverstanden. De term duvet roept al heel wat meer vraagtekens op bij reizigers : een duvet is een losse zak die als dekbed populair is in Duitstalige landen. Een duvet is niet noodzakelijk gevuld met dons, want een echt donsdeken duiden hotelmanagers gewoonlijk aan als een down comforter. Staat er daarentegen in de kameromschrijving van uw hotel dat de bedden gedekt worden met een gewone comforter, dan mag u zich aan de bekende, doorstikte deken verwachten.

De verschillende soorten bedden die u in een hotel aantreft, zorgen al voor evenveel verwarring. De categorie waarmee u wellicht zelden of nooit in contact komt (letterlijk in dit geval), is het bunk bed. Het is een slaapplaats met twee of drie (vertikale) stapelbedden zoals we die soms in jeugdherbergen aantreffen. Een wall bed vindt u meestal in kleine (wintersport)appartementjes en hotels van een lagere categorie. Het gaat om een opklapbed dat u kan laten verdwijnen in een muurkast. Daarnaast ziet u een wall bed ook wel eens in de betere hotels. Dan zit het verwerkt in de inkomhal van een suite, als bed voor noodgevallen, voor de kinderjuf of de bodyguard.

Heel wat misverstanden bestaan er ook over een twin bed en double bed. Een twin bed bestaat in principe uit twee losse, naast elkaar staande bedelementen, elk met hun eigen set lakens en dekens. Maar zowel in de Verenigde Staten als Groot-Brittannië noemt men zo’n twin ook wel eens een double bed. In andere Europese landen vooral de Duitsers houden daaraan bestaat een double bed uit maar één enkel bedelement, met één stel lakens, één matras, één stel dekens voor de twee gebruikers.

Als u opteert voor een queen size, krijgt u gegarandeerd een bed dat twee meter lang en tussen 1,4 en 1,6 meter breed is. De smalste queen size-bedden vindt u gewoonlijk in Britse hotels. Tussen haakjes : bij ons kregen bedden van ongeveer 1,4 meter breedte (of net iets minder) vroeger de romantische benaming twijfelaar.

Zowel in een queen size als een king size zit meestal maar één enkele matras. Maar omdat er geen internationale hotelnormen bestaan, heeft het weinig zin om moord en brand te schreeuwen als uw king size toch twee matrassen blijkt te verbergen. In de meerderheid van de gevallen gaat het echter om één enkele matras. Waar wel unanimiteit over bestaat, zijn de afmetingen van de king size : twee meter lang en even breed.

MARK VRIJENS

Hotelbedden Zoveel keuzemogelijkheden dat u er wel eens slapeloze nachten aan zou kunnen overhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content