Bart Van der Roost (33) – ‘Kapotgaan door te groeien is geen optie’
In Sjanghai realiseerde Bart Van der Roost zich vorige week dat hij dit jaar 90.000 kilometer heeft gereisd. En dat het een goed teken is als de Chinezen een beetje argwanend naar Neoscores kijken, want de software voor muziekpartituren van de Vlaamse start-up beperkt de kopieermogelijkheden. “Dat is misschien wel een verkoopargument voor onze klanten in het Westen”, grinnikt Bart Van der Roost, een van de drie oprichters van Neoscores.
Ruim een jaar geleden leidde hij nog muziekproducties bij Brussels Philharmonic in goede banen. Een softwarebedrijf voor muziekpartituren uit de grond stampen bleek echter aantrekkelijker dan op tournee te gaan met een groot filharmonisch orkest. Van der Roost heeft al twee extra mensen in dienst genomen. Of hij spijt heeft? “Zeker niet”, vertelt hij. “We hebben stilaan de juiste focus gevonden, maar het is wel een rollercoaster geweest.”
Het belangrijkste voor een start-up is zijn product. Staat jullie software nu op punt?
BART VAN DER ROOST. “Dankzij de investeringen van iMinds en IWT hebben we onze software marktrijp kunnen maken. Dat we in mei vorig jaar werden erkend als een van de twaalf beste start-ups in Europa, heeft ons bovendien op de radar gezet bij internationale investeerders. We zijn niet langer drie jongens met een leuk idee, maar een echt bedrijf met een echt product.
“Sinds juni van dit jaar praten we bovendien met klanten over digitaliseringstrajecten. We zijn daarin geëvolueerd. Aanvankelijk wilden we vooral een product voor professionele muzikanten maken. Nu mikken we ook op muziekuitgevers. We willen hun partituurbibliotheek digitaliseren. We zitten nu in een fase waarin we contracten afsluiten en kunnen doorgroeien.”
U klinkt alsof ondernemen in Vlaanderen vanzelf gaat.
VAN DER ROOST. “Er wordt veel gezegd over het ondernemersklimaat in Vlaanderen. Misschien komt het doordat we met IT bezig zijn, of doordat we een innovatief etiket hebben, maar eigenlijk is alle steun voorhanden om te groeien. Vaak moeten we beslissingen nemen zonder dat we over alle cijfers beschikken. We worden daarbij geholpen door iMinds, Vlerick en KBC.
“Ons probleem is veeleer dat we te hard aan het groeien zijn in verhouding tot onze centen op de bank. We hebben externe investeerders nodig die met vers geld over de brug komen. We hebben bewezen dat we een product hebben waar de markt om vraagt, maar wereldwijde marketing kost nu eenmaal geld. Vorig jaar dachten we nog dat we het zelf konden rooien, maar nu is duidelijk dat extra externe financiering noodzakelijk is.”
Kan Neoscores nog altijd een technologisch voordeel op concurrerende partituur-apps claimen?
VAN DER ROOST. “Toch wel, maar je merkt dat de competitie is toegenomen. Onze inspanningen om internationale naambekendheid te krijgen lonen ook wel. We zijn een contract aan het afronden met een grote Duitse uitgever die al 370 jaar bestaat. De uitgaven van de jongste dertig jaar heeft zo’n uitgever al wel digitaal, maar wat ouder is, is nog altijd een papieren archief. Wij gaan die catalogus digitaliseren.
“Vooralsnog zie ik nog geen concurrent opstaan die even serieus met deze materie bezig is als wij. Ons doel blijft daarom nog altijd wereldmarktleider in die niche te worden.”
Wat is er moeilijker gelopen dan gedacht?
VAN DER ROOST. “We staan nu met onze knieën in het water. We weten dat we al hard hebben gewerkt, maar groeien is nog tien keer zo moeilijk. Kapotgaan door te groeien, zien we niet als een optie. We moeten dus nadenken over nieuw extern kapitaal. Het is daarbij niet zo makkelijk om je baby los te laten. Maar ik heb er wel vertrouwen in: uiteindelijk is er toch een begin van een ecosysteem voor start-ups in Vlaanderen.”
R.B.
“We zijn niet langer drie jongens met een leuk idee”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier