Baron Albert Frère over wijn en vriendschap

Baron Albert Frère, ‘s lands succesvolste zakenman, heeft nog altijd een onwaarschijnlijk drukke agenda. Maar wat doet hij in zijn vrije tijd? In het weekend speelt hij graag golf. Maar zijn echte passie is wijn. Een gesprek over de kunst van het wijnproeven.

Nieuwsgierigheid ligt aan de basis van al mijn interesses, of het domein nu artistiek, sportief of gastronomisch is,” vertelt baron Albert Frère. Met wijn is het niet anders. Zijn grote nieuwsgierigheid heeft hem aangezet om zijn praktische en passieve kennis uit te diepen, om te leren hoe hij wijn moet degusteren en om zijn woordenschat uit te breiden, zodat hij zijn gevoelens beter kan uitdrukken. “Vervolgens heeft het verlangen om enkele goede flessen te bezitten me aangezet een wijnkelder te bouwen die nog steeds aangroeit.”

Toch ziet Frère zichzelf niet als een echte verzamelaar, hij zou nooit iets geks doen om een of andere fles in zijn bezit te krijgen. En wat opvalt in het verhaal van Frère, is dat hij wijn bijna automatisch koppelt aan vriendschap. “Hoe kan je een kelder beter waarderen dan samen met vrienden rond een goedgevulde tafel en in een gezellige, vrolijke atmosfeer enkele uitzonderlijke flessen te ontdekken.”

ALBERT FRÈRE. “De degustatie van een goede fles gaat gepaard met lekker eten, samen met vrienden die weten hoe ze wijn moeten waarderen. Een van de geneugten van oenologie is praten over de wijn die we hebben gedronken, die we drinken of… die we gaan drinken in de hoop een aangename ontdekking te doen. In dat opzicht moet ik denken aan mijn vriend Elie de Rothschild, met wie ik sinds jaren een bijzondere relatie onderhoud. Traditioneel onderscheidt men drie fasen bij de degustatie: zien, ruiken en proeven. Elie de Rothschild zal u op ironische toon zeggen dat het er in feite vier zijn: de vierde fase is het praten over de wijn. Dat is zeker niet minder belangrijk! Het is dus inderdaad beter om gelijkgezinde tafelgenoten te hebben om de uitwisseling open en boeiend te maken.”

U hebt samen met Bernard Arnauld, de topman van de groep LVMH, in wijn geïnvesteerd. Gebeurt het dat jullie samen van een glaasje genieten?

FRÈRE. “Uiteraard! Ik heb vorige week nog bij Bernard Arnauld gedineerd en ik heb een Cheval Blanc 1990 mogen proeven. Wat een wonder! Sommigen zullen misschien zeggen dat hij nog een beetje jong is, maar ik ga daar niet helemaal mee akkoord. Hij heeft natuurlijk nog een lang leven voor zich, want het is een bewaarwijn die zijn maturiteit waarschijnlijk pas over een jaar of tien zal bereiken.

We vinden het heerlijk om samen te drinken en nieuwe smaken te ontdekken. Ik moet ook toegeven dat Bernard veel matiger is dan ik… Maar ik zal nooit alleen drinken. Meestal neem ik een glaasje tijdens de maaltijd, een champagne bij het aperitief en soms een oude cognac als pousse-café. Bernard Arnauld heeft me zelfs al enkele zeldzame flessen van de reserves van Hennessy cadeau gedaan. Ik maak van de gelegenheid gebruik om hem nogmaals te bedanken voor zijn vrijgevigheid. Tijdens vergaderingen drink ik trouwens alleen maar water en ik ga nooit op café.”

Wanneer bent u zich voor wijn beginnen te interesseren?

FRÈRE. “Al op jonge leeftijd wekte wijn bij mij de nodige nieuwsgierigheid op. In het begin was ik een onwetende amateur, maar dat veranderde toen ik op een dag de beroemde Mouton Rothschild 1945 over mijn lippen liet vloeien. Plots was wijn zoveel méér dan wat aangenaam gezelschap aan een feesttafel of het onderwerp van een goed gesprek. Al snel ben ik van de ene ontdekking in de andere gerold en interesseerde ik mij voor zowel de bodem als het soort wijnstok. En die kennis probeerde ik uiteraard onmiddellijk in praktijk te brengen.”

Hoe hebt u zoveel kennis over wijn vergaard?

FRÈRE. “Zoals u waarschijnlijk weet, heb ik mijn studies redelijk vroeg beëindigd. De enige universiteit waar ik naartoe ben gegaan, is die van het gezond verstand, het nadenken en de flair. Voor wijn geldt precies hetzelfde. Ik heb alles al doende geleerd, door het lezen van boeken en tijdschriften, het luisteren naar specialisten en het volgen van mijn eigen mening, smaak en voorkeur.”

Van waar uw liefde voor de beroemde Mouton Rothschild 1945 en uw daaropvolgende interesse voor andere bordeauxwijnen?

FRÈRE. “Die liefde moet in haar context geplaatst worden: 1945 was voor mij een gedenkwaardig jaar. Het einde van de oorlog was net aangekondigd en het etiket van de fles in kwestie was met de V van victorie versierd. Bovendien hebben de Rothschilds voor mij altijd welstand en rijkdom gesymboliseerd. Telkens ik een duur voorwerp wenste, antwoordde mijn moeder dat we geen Rothschilds waren. De degustatie van de Mouton Rothschild 1945 was op zich al een gedenkwaardige gebeurtenis en het voorgaande heeft dit alleen maar versterkt. Mijn natuurlijke nieuwsgierigheid heeft me vervolgens aangezet andere ontdekkingen in de streek van Bordeaux te doen. Een goed voorbeeld hiervan is de Haut Brion, die lange tijd samen met de Cheval Blanc een van mijn lievelingswijnen was.”

Beleeft u nog plezier aan een eenvoudige tafelwijn?

FRÈRE. “Natuurlijk. Als de wijn goed is, heb ik geen enkel vooroordeel. En het is me trouwens al overkomen dat ik zo enkele verbazende ontdekkingen heb gedaan.”

België is een echt bierland. Wat roept bier bij u op?

FRÈRE. “Het is een essentieel element van het Belgisch patrimonium dat over de hele wereld gekend en erkend is. Onze abdijbieren zijn opmerkelijk en getuigen van een jarenlange knowhow waar we trots op mogen zijn. Ik drink ze altijd met veel plezier voor hun frisheid, hun lichte bitterheid en hun aparte en volle smaak.”

Zijn de Belgen goede wijnkenners? Kunnen we de vergelijking met de belangrijkste producenten – zoals de Fransen, Italianen, Spanjaarden en Duitsers – doorstaan?

FRÈRE. “Volgens mij zijn de Belgen zelfs grotere kenners. Onze geest is niet bevooroordeeld omdat we geen – of minder – nationale productie te verdedigen hebben. De traditie wil dat wij Belgen sterk gebonden zijn aan Franse wijn, maar we zijn minder vooringenomen. Als de smaak goed is, kunnen we evengoed een Argentijnse of Californische wijn appreciëren.”

Wat zijn de voornaamste deugden van wijn?

FRÈRE. “Er is een overvloed aan literatuur die van deze deugden een gedetailleerde opsomming geeft en ze van argumenten voorziet. In de loop van de tijd heb ik zelfs talrijke artikels over dit onderwerp verzameld, maar als amateur van bordeauxwijnen citeer ik graag de French Paradox. Die zegt dat een matige consumptie van wijn een goede bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten, diabetes, artritis en bepaalde soorten kanker.”

Slaagt u er soms in een nieuwkomer tot de wereld van de wijn te bekeren?

FRÈRE. “Het zijn zeker niet alleen verlichte amateurs die mij omringen. Tot mijn grote spijt ken ik enkele mensen die, ondanks mijn inspanningen, nooit echte liefhebbers zullen worden. Maar mijn kleinzoon Cédric is wél erg geïnteresseerd. Hij leest veel, informeert zich en aarzelt niet om tijdens een familiebijeenkomst, net als in de beroemde Club des Cent, de geserveerde wijnen te becommentariëren. Dat doet hij trouwens heel goed. Hij heeft mij helemaal niet nodig om zijn wijnkelder uit te bouwen. Alleen is zijn budget wat beperkter en dus heb ik hem voor zijn verjaardag twaalf flessen Lafite Rothschild 1999 gegeven. Hopelijk heeft hem dit veel plezier gedaan. Het is heel leuk om een nieuwkomer in de oenologie in te wijden. Vooroordelen mag je als beginner echter niet hebben. Je moet je eerst laten leiden en pas dan mag je alleen op ontdekking gaan.”

Welke kleine, eenvoudige wijn draagt uw voorkeur weg?

FRÈRE. “Ik zou er verschillende kunnen noemen, maar het is zoveel beter als iedereen zijn eigen wijntje kan ontdekken. Hierbij moet je rekening houden met je eigen smaak en humeur.”

Wat is uw meest gedenkwaardige wijnmoment?

FRÈRE. “Hierover heb ik u al uitgebreid verteld: de ontdekking van de Mouton Rothschild 1945. Maar gelukkig hebben er nog andere buitengewone degustaties plaatsgevonden, zoals de Cheval Blanc 1990 die ik onlangs met Bernard Arnauld heb gedronken. Dit wijnjaar neemt de plaats van 1982 in en, zoals Robert Parker, goeroe van de bordeauxwijnen, het omschrijft: This is spectacular stuff. Daarmee is alles gezegd… Maar namen noem ik liever niet. Dan zou ik ongetwijfeld mensen vergeten te vermelden met wie ik schitterende momenten heb beleefd.”

Leent een goede wijn zich ertoe om echt dronken te worden?

FRÈRE. “De tijden waarin men zich bezatte, zijn voorbij. En omdat mijn echtgenote deze tekst zal lezen, zal ik u antwoorden dat de consumptie van elke alcoholhoudende drank met mate moet gebeuren…”

designhotel the royal 90 make-upproducent sisley 92

Serge Vanmaercke

De degustatie telt een fase méér dan de drie traditionele ( zien, ruiken en proeven): práten over de wijn.

“De enige universiteit waar ik naartoe ben gegaan, is die van het gezond verstand, het nadenken en de flair.”

“Hoe kan je een wijn beter waarderen dan samen met vrienden rond een goedgevulde tafel?”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content