Bankier wordt mensenmanager
Het Leuvense kantoor van Acerta ligt verscholen in de schaduw van de Inbev-site. Wie hier voorbijrijdt, op een boogscheut van het station van de universiteitsstad, zou niet denken dat een van de belangrijkste HR-dienstverleners in België hier kantoor houdt. In de directiestoel zit sinds 1 januari 2007 Karel Plasman (53). Hij is, als ex-bankier en ex-ondernemer, een buitenbeentje in de HR-wereld waar toplui vaak heel hun carrière in de sector blijven plakken.
De overstap naar Acerta was voor de CEO een keuze voor het thuisland, nadat hij jarenlang een internationale loopbaan had uitgebouwd. Plasman – een geboren Antwerpenaar – was aan het begin van zijn carrière in de havenmetropool actief. Hij werkte er onder andere voor KLM, maar kwam al snel in de banksector terecht, jarenlang zijn vertrouwde biotoop. Eerst bij Bank of America, later bij Citibank. Hij deed een belangrijke stap in zijn carrière toen hij in 1987 hoofd werd van de commerciële dienst van Rabobank België in Antwerpen.
Drie jaar later werd hij manager van de Belgische tak van Rabobank. Daarna trok hij naar Utrecht om er onderdirecteur te worden van de divisie corporate banking. Omdat hij niet echt gelukkig was met de strategie van Rabobank, stapte hij in 1996 over naar Visa Europe in Londen. Hij was er COO, maar deelde die bevoegdheid met een Nederlandse collega van Rabobank. Visa is immers een associatie van 21.000 financiële instellingen. Eind jaren 90 keerde Plasman terug naar Rabobank als hoofd van de divisie corporate clients.
In 2002 veranderde hij het geweer van schouder: de manager werd ondernemer. Plasman richtte Corgo op, een bedrijf dat zich specialiseert in het begeleiden van ondernemingen in hun zoektocht naar bestuurders. Mee aan de doopvont stond Lou Van Beirendonck, de voormalige topman van Quintessence Consulting, die recentelijk nog veroordeeld werd voor het oprichten van kasgeldvennootschappen.
Corgo – wat staat voor corporate governance – blijkt het opstapje van Plasman naar de top van Acerta. Vorig jaar werd Plasmans bedrijfje in de HR-dienstengroep opgenomen. Het verband tussen pakweg het sociaal secretariaat van Acerta en een adviseur in corporate governance lijkt niet evident? Volgens Plasman wel. “Vandaag zie je dat op niveau van de raad van bestuur veel meer aan personeelsbeleid wordt gedaan,”zegt hij. “Dat komt door de vorming van de comités in de raad van bestuur, zoals het remuneratiecomité.”
Toen vorig jaar Koen Van Gerven, Plasmans voorganger bij Acerta, overstapte naar het directiecomité van de Post, moest de HR-dienstverlener op zoek naar een nieuwe CEO. Plasman beantwoordde aan het profiel.
Een half jaar later zijn de wittebroodsweken achter de rug en krijgt Plasman de opdracht om de groei van Acerta te bestendigen. Hij kan daarbij voortbouwen op een stevige basis. Vorig jaar haalde de groep een omzet van 18,5 miljoen euro; in 2005 was dat nog 11 miljoen. In verschillende HR-diensten neemt Acerta – ontstaan uit een fusie van dienstenactiviteiten van VKW en de Boerenbond – een toppositie in. De poot Acerta Sociaal Secretariaat is marktleider in zijn branche met 40.000 aangesloten werkgevers. Naar aantal werknemers is het nummer twee. Hetzelfde geldt voor het kinderbijslagfonds. In een andere poot, het ondernemingsloket, is Acerta marktleider met 12.560 inschrijvingen. En op de markt van werving en selectie beschikt de HR-specialist over twee groeipolen: Acerta Consult en Kern Selection.
In tegenstelling tot veel andere dienstverleners, die steeds meer op zoek gaan naar omzet in het buitenland, legt Acerta de komende jaren zijn focus op België. Concreet leverde dat dit jaar al twee nieuwe overheidscontracten op. Hierdoor zal Acerta Public- de overheidspoot – instaan voor meer dan 200.000 loonberekeningen, wat goed is voor 23 % van de markt.
Acerta biedt kwaliteitsvolle diensten aan minimale kosten. Dat businessmodel komt de ex-bankier bekend voor. Een HR-dienstverlener vertoont meer gelijkenissen met een bank dan men zou denken, zo legt Plasman uit. “Belangrijk in onze sector zijn bijvoorbeeld de ICT-kosten. Ten opzichte van de totale kosten liggen die op hetzelfde niveau als in de banksector. En net als in de bankwereld werken we ook veel met geld dat niet van ons is. Het geldvolume dat circuleert binnen Acerta, is groter dan de wereldomzet van Ambev. Daarom hebben we een sterke kwaliteitscontrole nodig.”
Plasman beseft dat HR-dienstverleners met een sociaal secretariaat in portefeuille, zich in een bevoorrechte positie bevinden. Het is een beschermde markt, niet iedereen kan van vandaag op morgen een sociaal secretariaat openen. Toch groeit de markt. Administratie, advies rond HR- beleid, werving en selectie,… Al die taken worden meer en meer uitbesteed. Een studie van McKinsey schat de HR-dienstenmarkt op 5,5 miljard euro. Van die groei wil Acerta een graantje meepikken.
Werk aan de winkel voor Karel Plasman, al verliest hij zijn vrije tijd niet uit het oog. Die situeert zich in de non-profit. Hij is voorzitter van de vzw Rozemarijn. Die begeleidt in Keerbergen volwassenen met een handicap. Dan is er nog vzw Anautica. Dat is een ouderproject om twaalf mentaal gehandicapte jongvolwassenen een echte thuis te bieden in plaats van een tehuis, zo legt Plasman uit. “Onze twee dochters zijn mentaal gehandicapt. Mijn vrouw en ik hebben die vzw 10 jaar geleden opgericht en op 1 november is het huis fysiek af.”
karel plasman
CEO van HR-dienstverlener Acerta
Zijn bedrijf Corgo was de opstap naar de directeurszetel bij Acerta
Acerta zoekt het niet in het buitenland, maar legt de focus op België.
Alain Mouton
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier