Bankier in Zwitserland aan de Noordzee
Vermogensbankieren voor de
‘high net worth individuals’ zit in
de lift. Stefaan Casteleyn, directeur van UBS Belgium, wijst erop dat sjoemelen ‘uit’ is.
“Het voorbije jaar heb ik twee dingen geleerd: dat er in Vlaanderen nog meer rijkdom aanwezig is dan ik al vermoedde en dat er – bijvoorbeeld in vergelijking met de Nederbelgen – nog steeds op een niet echt gestructureerde manier met de middelen wordt omgesprongen,” zegt Stefaan Casteleyn, directeur van UBS Belgium.
Tot september 2003 was Casteleyn directielid bij de Antwerpse effectenbeheerder Bank Corluy, waar hij nog het succesrijke fonds van Vlaamse aandelen ‘Vlam 21’ op poten heeft gezet. Sinds een jaar is hij actief voor UBS en brengt hij ‘high net worth individuals’ aan voor de Zwitserse vermogensbank. Wie over een half miljoen euro beschikt, is welkom, hoewel de eigenlijke drempel op 1 miljoen euro ligt.
Casteleyn, oorspronkelijk van Ieper maar wonend in Schoten, richt zich vooral op de markt van de Vlaamse rijken, terwijl collega Jean Ullens de Schooten zich eerder tot de traditionele families richt. “Mijn markt is volop in beweging,” aldus Casteleyn. “Elk jaar komen er tientallen potentiële klanten bij: ondernemers die na twintig tot dertig jaar keihard werken hun bedrijf verkopen, of topkaderleden in multinationals die hun aandelenopties en welvaart professioneel willen laten beheren.”
Een andere verrassing voor de nieuwkomer was de sfeer bij UBS zelf. “Er werken wereldwijd 66.000 mensen en je kan voor elk nicheproduct een beroep doen op topspecialisten,” weet Casteleyn. “Maar dit wordt gecombineerd met een – wellicht typisch Zwitserse – open houding voor andere culturen. Zo gebruikt de andere directeur van UBS Belgium zijn sabbatical om Nederlands te leren in Spa en worstelen ettelijke Franstalige medewerkers zich ook door een taalcursus.”
De tijd dat vermogens in kluizen of mysterieuze belastingparadijzen verdwenen, is voorbij. Volgens Casteleyn doen Vlamingen steeds meer een beroep op legale structuren van professionele dienstverleners. Ter illustratie: het voorbije jaar groeide het aantal medewerkers bij UBS Belgium van tien naar vijftien. “Sjoemelen is uit,” zegt Casteleyn. “Zeker de jongere generatie schakelt bankiers in voor diensten met toegevoegde waarde en ze zijn bereid ervoor te betalen. Vlaanderen biedt heel wat voordelen om vermogens op te vangen. Niet alleen is er geen vermogensbelasting of belasting op de meerwaarde op beleggingen. Er is ook het zeer gunstige fiscale statuut met 3 % belasting op schenkingen. Eigenlijk zijn we een fiscaal paradijs. Waarom zouden ze het geld verstoppen als ze perfect legaal en in alle rust van hun vermogen kunnen genieten?”
H.B.
“Sjoemelen is uit. Zeker de jongere generatie schakelt bankiers in voor diensten met toegevoegde waarde en ze zijn bereid ervoor te betalen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier