Banken zien derde recessie in twintig jaar

Recessie © iStock

De economische activiteit in België zal in het vierde kwartaal opnieuw dalen nadat ze in het derde kwartaal al is verminderd. Dat voorspellen de vier grootbanken volgens De Tijd en L’Echo. Een recessie is vrij uitzonderlijk. De huidige is pas de derde in 20 jaar.

Recente cijfers suggereren dat de achteruitgang van de economie versnelt. Volgens de gemiddelde prognose van de vier banken zal de economie in het vierde kwartaal met 0,4 procent krimpen, na een terugval met 0,1 procent in het derde kwartaal. “

Alle indicatoren wijzen op een belangrijke breuk in september”, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. “In september zijn het ondernemers- en het consumentenvertrouwen sterk gezakt. Daardoor is het vierde kwartaal op een zeer laag peil begonnen, want de data van oktober zijn niet beter.” “We kijken vooral naar de consumptie en zien daar een neerwaartse trend”, zegt Arne Maes, econoom van BNP Paribas Fortis.

De consumptie staat onder druk, omdat de zeer hoge inflatie de koopkracht ondermijnt. Over de vooruitzichten voor volgend jaar zijn de meningen verdeeld. ING en Belfius voorspellen dat de economie in het eerste kwartaal blijft krimpen. BNP Paribas Fortis en KBC verwachten een nulgroei. Voor heel 2023 verwacht ING een lichte krimp en voorspellen de andere drie banken een minieme groei.

Partner Content