Banken reageren nerveus op Russisch betaalverkeer

Een van de maatregelen die Europa nam als reactie op de oorlog in Oekraïne is de uitsluiting van een aantal banken uit het financiële berichtenverkeersysteem Swift. Op 2 maart gebeurde dat voor zeven Russische instellingen, en op 9 maart volgde een uitbreiding voor drie Wit-Russische banken en hun dochterondernemingen. Sommige banken werden niet afgesloten, zoals Sberbank en Gazprombank, niet toevallig belangrijke tussenschakels voor de betaling van de olie en het gas dat Europa nog altijd aankoopt vanuit Rusland.

Wat als u familieleden, vrienden, werknemers of onderaannemers in Rusland of Wit-Rusland hebt? “Betalingsverkeer van of naar Belgische rekeningen via de gesanctioneerde banken is voor onbepaalde tijd onmogelijk”, klinkt het bij de bankenkoepel Febelfin. “Transacties via een bank die niet onderhevig is aan de sancties kunnen in principe nog wél, maar vergen mogelijk maatwerk.”

“We stellen vast dat Belgische banken en correspondentbanken vaak wat nerveus reageren op zulke transacties, en soms moeilijk doen. Bovendien is het wachten op welke verdere impact een vijfde sanctiepakket van de Europese Unie zal hebben op het betaalverkeer”, zegt de woordvoerder van Flanders Investment & Trade. Maar voorlopig kan er dus nog altijd worden betaald vanuit en naar Rusland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content