BANKA ODTUD

De bank van Brno.

“De recente lichte daling van de kroon en de politieke en economische woelingen hebben voor Belgen die in Tsjechië willen investeren weinig of geen gevolgen,” betoogt Paul Vanoverloop. Honderdvijftig ondernemingen in Tsjechië hebben een hele of een halve band met een Belgisch bedrijf. Paul Vanoverloop spreekt Tsjechisch : “Het is een erg moeilijke taal, maar toen ik hier in ’95 aankwam als vertegenwoordiger voor Kredietbank heb ik gezworen haar onder de knie te krijgen. De Tsjechen waarderen die inspanning, het opent veel deuren.”

Kredietbank heeft een belangrijk loket in Praag. Paul Vanoverloop ademt op het ritme van de Tsjechische economie : “De grote troef van Tsjechië was de politieke en monetaire stabiliteit. Wat vandaag gebeurt, is geen drama. Het rozige beeld van voor kort is nu realistischer. De politieke stabiliteit is weg met het minderheidskabinet. De Tsjechische arbeidskosten stegen sneller dan de productiviteit. De economische crisis was voorspelbaar door het tekort op de lopende rekening van 8,6 %. Tot 5 % zit je goed, daarboven is het stormpeil. De Tsjechische groei was consumptiegedreven. De hardemuntpolitiek werd, ondanks de hoge inflatievoet, gevoerd zonder overeenstemmende maatregelen. De industrie herstructureert te weinig en te laat. Het volkskapitalisme van Vaclav Klaus is uitgedraaid op een mislukking. Tsjechië heeft nog geen enkel faillissement van betekenis gehad. De sanering van de industrie uit de jaren van het communisme moet hier nog gebeuren.”

De bank van hier is fors aanwezig in een Moravische bank met een sterke middenstands- en kleine ondernemers-klandizie. Banka odtud is Tsjechisch voor bank van hier. Het vertegenwoordigingskantoor van Paul Vanoverloop resideert bij de Praagse afdeling van Banka Hana, een universele bank met hoofdzetel in Brno. In Banka Hana bezit Kredietbank 18,8 %, de twee overige hoofdaandeelhouders zijn IPB (de Tsjechische overheid en de Postbank) voor 39 % en Proxifinance, de Slovaakse verankering, voor 25 %. Onder de puur Tsjechische banken is Banka Hana de zevende volgens het balanstotaal (22 miljard kroon). In ’92, ’93, ’94 en ’95 groeide zij fiks, in ’96 stokte de opgang. Het accent verschoof naar de consolidatie en het versterken van de kwaliteit van de deposito’s en de kredieten.

KB zoekt in opkomende markten een lokale partner. Generale Bank heeft in Praag een vertegenwoordigingskantoor, BBL bewerkt Tsjechië en Slovakije vanuit Warschau. Onrechtstreeks, langs Patria Finance, verkoopt BBL investment banking in Praag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content