Bank of Japan wacht af

© REUTERS

De centrale bank van Japan (BoJ) heeft besloten om het programma van geldverruiming niet verder op te drijven, in de hoop dat later dit jaar een aantrekkende economie ook de inflatie een zetje geeft. Ondertussen wachten de beleggers het rentebesluit van de fed af.

Beleggers durfden aanvankelijk geen kleur te bekennen in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) donderdag. Maar de positieve start van Wall Street trok ook de Europese beurzen in de groene cijfers met winsten van ongeveer 1 procent. In Duitsland kreeg het vertrouwen van de Duitse investeerders en analisten een tik. Zij maken zich zorgen over de gezondheid van de opkomende markten.

De Europese werkgelegenheidscijfers vielen wel mee. In de Verenigde Staten viel de industriële productie tegen met een daling van 0,5 procent in augustus. Die was te wijten aan de dalende autoproductie, na een sterke maand juli, en aan de impact van de vrij sterke dollar.

De Amerikaanse centrale bank is pas donderdag aan zet, maar de Japanse centrale Bank vergaderde gisteren al. De Bank of Japan besloot het programma van geldverruiming niet verder op te drijven, in de hoop dat later dit jaar een aantrekkende economie ook de inflatie een zetje geeft.

De centrale bank mikt op een inflatie van 2 procent, maar hoewel de bank op jaarbasis 80 triljoen yen (660 miljard dollar) in de economie pompt, bedraagt de kerninflatie minder dan 1 procent. Komt er geen beterschap, dan zal de centrale bank meer doen, maar voorlopig kaatst ze de bal door naar de Japanse regering om de economie een duwtje in de rug te geven. De Japanse economie kromp in het tweede kwartaal, maar zou tijdens de zomermaanden opnieuw met een lichte groei hebben aangeknoopt, ondanks de malaise in China en andere groeilanden.

Op 30 oktober vergadert de centrale bank opnieuw. Het bijzonder expansieve monetaire beleid van de voorbije jaren leidde tot een forse waardedaling van de yen, maar die strategie heeft ernstige bijwerkingen. Door de zwakke yen wordt de import duurder, wat heel wat koopkracht draineert uit de Japanse economie. Dat uit zich onder meer in lonen die het inflatietempo niet kunnen volgen.

Het risico is dat het nadeel van de zwakke yen groter wordt dan het voordeel van de verhoogde concurrentiekracht. Japan mag een kaars branden dat de olie-en de grondstoffenprijzen de voorbije maanden fors gedaald zijn.

Engie (-0,57%), de nieuwe naam voor GDF Suez, beleefde aanvankelijk opnieuw een moeilijke beursdag, net zoals de hele Europese energiesector. In Duitsland zijn er berichten dat E.ON (-6,15%) en RWE (-3,3%) tot 30 miljard euro te weinig hebben opzijgezet om hun kerncentrales te ontmantelen. In Frankrijk moet Electricité de France (-3,58%) 1,34 miljard euro vennootschapsbelasting betalen aan de Franse overheid. Dat bedrag heeft het in 1997 te weinig betaald, oordeelt de Europese Commissie.

Engie kon zich in de loop van de dag herstellen, maar het aandeel zit al enkele maanden in de hoek waar de klappen vallen. Debet daaraan zijn de toenemende twijfel over de groeivooruitzichten van de ontluikende markten en de dalende wisselkoersen in die regio’s. Dat kan sporen nalaten in de kasstroom van Engie, die voor 30 procent afkomstig is uit de groeilanden. Daarnaast wegen ook de gedaalde olie- en gasprijzen op de rendabiliteit en is er op de Europese elektriciteitsmarkten nog geen beterschap in zicht.

De Nederlandse technologiebedrijf Philips (-0,9%) hield vandaag een beleggersdag in Londen. Voor volgend jaar verwacht het concern een onderliggende verbetering van de winstmarge tot 11 procent, maar door herstructureringskosten en de kosten verbonden aan de afsplitsing van de verlichtingsdivisie zal de eigenlijke winstmarge op 9 procent blijven steken.

Philips waarschuwde ook voor een traag groeiende omzet volgend jaar, vooral omdat het in de groeilanden – en dan vooral in Brazilië, Rusland en China – minder goed gaat en omdat de munten van die landen al een hoop van hun waarde verloren. Philips boekt 15 procent van de omzet op die markten. In China houdt Philips rekening met een economische groei van minder dan 7 procent in 2016.

Philips gaf ook mee dat het splitsingsproces op koers ligt. Philips wil zijn verlichtingsdivisie verkopen en op die manier vervellen tot een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met medische technologie en consumentenproducten. Het management gelooft sterk in de ontwikkeling van toestellen en toepassingen die artsen toelaten patiënten vanaf afstand op te volgen.

De chemiegroep Solvay (+0,2%) breidt uit in Thailand. Het bedrijf opent er een fabriek voor natriumcarbonaat, een product dat wordt gebruikt in heel wat voedings- en verzorgingsproducten.

Het diagnosticabedrijf MDxHealth (+2,33%) neemt zijn Nederlandse sectorgenoot NoviaGendix over voor 8 miljoen euro. Dat bedrijf werkt aan een urinetest om prostaatkanker op te sporen. MDxHealth heeft de ambitie dat product al volgend jaar op de markt te brengen in de Verenigde Staten en in Europa.

Woensdag

In de Verenigde Staten en Europa worden inflatiecijfers gepubliceerd. In Madrid presenteert Inditex zijn halfjaarcijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content