Baie dankie !

Trekt u naar Zuid-Afrika ? Maak dan vóór u naar het Krugerpark spurt een tussenstop bij de Vlaamse familie Wille in Witrivier, een stadje in Mpumalanga/Oost-Transvaal.

Meer dan acht jaar wonen Luc en Liesbeth Wille, allebei 43, met hun kinderen Peter, Geert en Laura in Zuid-Afrika, en ze hebben het zich nog geen minuut beklaagd. In de eerste weken na hun aankomst in Pretoria, waar ze op kleine kamers hokten in afwachting van “wat beters”, had Luc wel z’n twijfels : in Brasschaat hadden ze immers een mooie woonst en een drukke, dubbele tandartsenpraktijk achtergelaten. Maar toen hij in Witrivier, een kleine stad in Oost-Transvaal, een prachtig landhuis in Kaapse stijl vond (al ligt de Kaap meer dan 1000 km ver), waren die twijfels snel weg. Het is inderdaad een heerlijk landgoed, waar een lange rode aardeweg naartoe leidt. “The Oaks” zegt een klein bordje aan de inrijpoort, waarachter een donkergroene tuin het subtropische klimaat alle eer aandoet. Een bijgebouw van het riante huis is als bed & breakfast-verblijf ingericht. Het is zo’n adres dat Zuid-Afrikareizigers graag aan elkaar doorspelen. De zomers (onze Belgische winters) zijn heet hier, op 50 km van het Krugerpark, lente en herfst draaglijker mooi. De seizoenen bepalen of er passievruchten, papaya’s of guava’s op het ontbijtbord komen, naast het eitje, het spek, de jam, geserveerd door de bedeesde maar lieve zwarte huisbediende Martha. Baie dankie, hartelijk dank !

Liesbeth wijdt zich hier voltijds aan de tandartsenij, Luc deeltijds ; hij heeft ook nog een immobiliënproject en vooral z’n hectarengrote avocado-boomgaard. En hij ontvangt de reizigers, die tips krijgen over de mooiste routes in de buurt : langs God’s Window, waar het Transvaalse hoogveld bruusk verandert in een honderden meters dieper gelegen laagveld, langs Bourke’s Luck Potholes, grillig uitgesneden door een rivier, langs de Three Rondavels, door wind en water uit de rotsen gehouwen “hutten”. Of gewoon over de wegen rondom Witrivier (of White River), slingerend tussen macadamia-notelaars en avocado-bomen, naar kleine “zwarte” dorpen. Daar hadden wij, met de hulp van een tolk, de charmantste ontmoeting van onze reis, met de 60-jarige Christina, de eerste vrouw van een lokale chief, die vol humor vertelde over het samenleven met de andere vier vrouwen van haar man.

NATHALIE BEVERNAEGIE

The Oaks, Luc & Liesbeth Wille, P.O. Box 632, 1240 Witrivier, Zuid-Afrika ; tel. 0027-1375-00297.

Luc en Liesbeth Wille

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content