BAAS IN EIGEN BANK

Generale Bank en ASLK

Een huwelijk van twee banken heeft te maken met strategie en daarover is het interessant praten op persconferenties. Het heeft ook te maken met mensen en daarover wordt gezwegen. In de voorbije maanden ging een vlieger op : zou het niet logisch en strategisch sterk zijn voor Generale Bank en Fortis om te praten en te bekijken hoe ze samen sterker kunnen staan in België, in Nederland (Generale Bank Nederland kan bijvoorbeeld een niche vullen tussen VSB en MeesPierson, beide lid van het Fortis-concern in Nederland) en in het buitenland. Strategisch is dit een verdedigbaar plan.

Het botst echter met de inzichten van enkele hoofdrolspelers. Onder meer met die van Generale Maatschappij, hoofdaandeelhouder van de eerste Belgische bank. De holding neemt een zeer aarzelende houding aan ten overstaan van allianties : Amro ging niet door, samenwerking met Fortis begin van de jaren negentig evenmin. GMB wordt intussen verder geremd door zijn Franse, centralistisch-denkende moeder ( Suez Lyonnaise).

Fred Chaffart, bestuursvoorzitter van Generale Bank, heeft een gevarieerde loopbaan achter de rug. Hij was onder meer de rechterhand van Guy Ullens de Schooten bij Tiense Suiker. Uit die tijd dateert een aanvaring met Maurice Lippens van toen nog niet Fortis. AG, Lippens’ trots, had een kruisparticipatie van 5 % met Tiense Suiker. Twee van de dramatis personae zijn elkaar nadien vaak beginnen ontmoeten in en rond de wandelgangen van Generale Maatschappij. Fred Chaffart werd na de verkoop van Tiense Suiker aan Südzucker de nummer 1 van CBR (later verkocht aan Heidelberg) en na betrekkelijk korte tijd van Generale Bank. Tussen Generale Bank en Fortis AG was er in ’91-’92 een discussie over bancassurance. Fortis wilde Generale Bank in een alliantie krijgen. De bank had daar geen oren naar. Bankverzekeren met Fortis kreeg haar niet warm. Binnenskamers was geweten dat dit manoeuvre niet welgevallig was aan Gérard Mestrallet, zendheer van Suez in Brussel. Fred Chaffart steunde het verzet. In die episode werd de tegenstelling tussen bankier en verzekeraar opnieuw aangescherpt.

Als Generale Bank en Fortis zouden gaan praten, kunnen ze niet om de positie heen van ASLK. De volksbank is in handen van Fortis en wordt geleid door Karel De Boeck, een getalenteerde bankier. Hij verliet Generale Bank omdat de deur van het directiecomité van die bank voor hem gesloten bleef. Een aantal van zijn ex-confraters zien de sterke De Boeck niet gaarne langs de achterdeur opnieuw binnenstappen, want worden dan hoogstwaarschijnlijk opzij geduwd.

Strategisch is een samenwerking tussen Generale Bank en Fortis logisch. Menselijk ligt ze voor een aantal bankiers gevoelig. Daarom blijft de schaalvergroting uit en worden ondertussen doorvoelde woorden gesproken over stand alone. Dat stand alone zou wel eens letterlijk kunnen worden. Ten nadele van de toekomst van de grootste bank van België.

KAREL DE BOECK (ASLK) Samenwerking tussen Generale Bank en Fortis ook menselijk moeilijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content