AXA ROYALE BELGE
Herinnert u zich de man die begin jaren negentig de Belgische bankwereld wakker schudde en het Crédit Lyonnais Belgium succesvol maakte dankzij de bekende Rendement Plus Rekening? Dat was Alfred Bouckaert (53).
Vorig jaar verhuisde Bouckaert van de banksector naar de verzekeringen. De groep Axa deed een beroep op zijn diensten om het onlangs gefuseerde Belgische filiaal te leiden. Zijn belangrijkste taak is ontegensprekelijk te zorgen voor de volledige integratie van Axa Belgium en Royale Belge, die enigszins terughoudend stond ten opzichte van de fusie. Bouckaert is weer in België. Daarvoor herstructureerde hij Crédit Lyonnais – waarbij hij zich verplicht zag de moeilijkste beslissingen uit zijn carrière te nemen. Nu staat hij aan het hoofd van een verzekeringsgroep met een omzet van 91,2 miljard frank en ongeveer 6700 werknemers (plus de 1700 personeelsleden van de banken Anhyp en Ippa).
Bouckaert houdt van joggen en probeert zich driemaal per jaar aan zijn favoriete sport te wijden: skiën.
Hij behaalde zijn diploma van licentiaat in de toegepaste economische wetenschappen aan de KU Leuven en begon zijn carrière bij Arthur Andersen. Vervolgens ging hij bij Chase Manhattan Bank werken. Hij bleef er zeventien jaar. Zijn laatste taak daar was de directie van Chase Belgium. Volgens Bouckaert moet de manager van het jaar 2000 in staat zijn te handelen op het niveau van euroland. “Daartoe moet hij een multiculturele instelling hebben en zich kunnen aanpassen aan een gevarieerd publiek.” Aanwezigheid als principe hanteren, is evenwel uitgesloten: “Laten we daar onze vlag planten, want daar zijn we nog niet vertegenwoordigd; dat is geen strategie.”
Twee figuren die hun stempel hebben gedrukt op zijn persoonlijkheid? Christian de Duve, de winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde, en… Julius Caesar.
Bouckaert wordt omschreven als een man uit één stuk, met een vastberaden, open karakter en een duidelijke visie. Zijn voornaamste doelstelling? Zich toeleggen op de distributiekanalen van de groep in eigen land. “Onze ambitie moet meer zijn dan gewoon een grote productiefabriek te zijn,” verklaarde hij bij zijn aankomst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier