AURORA, DE DAGERAAD

Hoe koop je een bedrijf?

Ubizen acquireert vandaag met baar geld, niet middels een aandelenruil. Waarom? Stijn Bijnens is glashelder: ” Cash is goedkoper, want je leent tegen 5 à 6%. Als je weet dat je aandeel volgend jaar hoogstwaarschijnlijk duurder zal zijn, is cash rendabeler. Bij de overname van SIT zijn we beginnen onderhandelen toen onze koers stond aan 32 euro, de cash werd later deels opgehaald aan 42 euro. Analysten stellen dat Ubizen koopwaardig is. Onze peers in de sector hebben een beurswaardering van vijftien keer de omzet, Ubizen van zesmaal de omzet.”

Clara Conti van Aurora Enterprise Solutions – een deuropener in de VS – ontving 10 miljoen dollar voor haar bedrijf en vertrok na enkele maanden. ” It’s hard to wake up in the morning between silk sheets,” grapt Bijnens. Aurora verhuisde goedkoop naar Ubizen, voor eenmaal de omzet. De aandeelhouders van Aurora maakten een eigenaardige deal met hun investment banker: deze ontving een vaste commissie. Commentarieert Bijnens: “Een verkoopprijs van 40 of 10 miljoen dollar bleef voor hem gelijk. Maar het middelmanagement van Aurora zat technologisch en strategisch wel op dezelfde golflengte als Ubizen. De kaders kozen voor ons, hoewel er andere kandidaten waren. Clara Conti wilde niet de faam krijgen dat ze haar medewerkers verried voor dertig zilverlingen. Als ik morgen zomaar mijn aandelen Ubizen verkoop om te cashen, dan zien de medewerkers mij terecht als een judas. De power in ons soort bedrijven zit bij de technologen. Voor hen is het worst of het bedrijf wordt verkocht voor 10 of 40 miljoen dollar.”

De eerste overname van Ubizen, Scandinavian Security Centre in Aarhus, Denemarken, in 1998 was een tegenvaller. “Omwille van de manager,” stelt Bijnens. “Hij kon niet functioneren in een groter geheel met cijfers, rapporteringen en boordtabellen. Wie zich goed integreert, blijft; de anderen vertrekken. Ik heb geen problemen met het ontslaan van mensen die niet passen in de lijn.”

Ubizen wil een echte dot.com zijn, daarom integreert het overnames voor 100%. Real Software heeft bijvoorbeeld een andere strategie en acquireert door de band 51% met de optie om later bij te kopen. “Drastische veranderingen en integraties kan je moeilijker doorvoeren met een controle van de helft plus één,” vindt Bijnens. “We hebben al zoveel aan ons hoofd, dus houden we het eenvoudig.”

Frans Crols/Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content