Atenor Group

De gunstige evolutie voor de vijftien projecten in de portefeuille van Atenor (680.000 vierkante meter) heeft zich ook in de eerste zes maanden van 2016 doorgezet. De eerste helft van 2016 leverde een nettowinst van 6,65 miljoen EUR op, of 1,18 EUR per aandeel (+28%). Het project UP-Site aan het kanaal in Brussel heeft moeite met de verkoop van de resterende appartementen in de Toren (10 % onverkocht), maar dat is stilaan een aflopende zaak voor Atenor Group. Het andere Brusselse sterproject, Trebel (hoek Belliard- en Trierstraat in Brussel; 30.000 vierkante meter), werd aan het Europees Parlement verkocht en droeg sterk bij aan het halfjaarresultaat. Het project Port du Bon Dieu, een residentieel project (lot 1; bijna 75 % verkocht) en kantorenproject (lot 2) in Namen, ontwikkelt zich ook voort.

In Boekarest (73.000 vierkante meter) werd een tienjarige huurovereenkomst getekend met Genpact voor 22.000 vierkante meter op de site Hermes Business Campus voor het derde gebouw, dat tegen eind dit jaar moet af zijn. De aankoop van twee aangrenzende percelen in het CBD van Boekarest (5000 vierkante meter grondoppervlakte) is afgerond. Ook Vaci Greens in Boedapest (130.000 vierkante meter) raakt op snelheid. De verkoop van drie kantoorgebouwen zit in een stroomversnelling, zodat de hoop gewettigd is dat een of meer gebouwen dit jaar nog verkocht raken.

Voor het gemengde stedelijke project in Brussel, The One (voorheen Europa-project), met 30.000 vierkante meter kantoorruimtes en een honderdtal woningen, worden de bouwwerken voortgezet (voorlopige oplevering eind 2018; 32 % appartementen verkocht). Het project Victor, een fifty fifty project met CFE aan het Brusselse Zuidstation, zag het masterplan met een volledige herziening richting kantoren-residentieel goedgekeurd. De ontwikkeling gebeurt vanaf 2018. De bouwwerken voor City Dox, een gemengd project ver boven 100.000 vierkante meter in Anderlecht, naast het kanaal van Willebroek (hoofdzakelijk residentieel), zijn van start gegaan. Het voorziene rusthuis is al verkocht.

Au Fil des Grands Prés, de wijk van het nieuwe station in Mons, beleeft een succesvolle commercialisatie van de eerste vier woonblokken. De bouw van de eerste twee fasen voor La Sucrerie in Ath werd voortgezet. Het residentiële project Les Brasseries de Neudorf in Luxemburg is voor 100 % voorverkocht. Het Air-project, ook in Luxemburg, omvat de ex-hoofdzetel van ING. De oplevering heeft einde maart plaatsgevonden. Palatium in Brussel (Louizawijk, naast Justitiepaleis) is de voormalige site van RSVZ en wordt tegen 2017 gerenoveerd. Les Berges de l’Argentine, de voormalige site van Swift in Tervuren, wordt een woon- en dienstenproject van 26.000 vierkante meter. Het draagt bij tot het resultaat vanaf 2017. Eind vorig jaar werd Nysdam (15.600 vierkante meter) opnieuw aangekocht voor conversie of renovatie. In maart werd de aankoop van het Naos-project aangekondigd (14.000 vierkante meter kantoren en winkels) op de Belval-site in Luxemburg. Daar wordt mogelijk weldra het Realex-project in Brussel aan toegevoegd.

Conclusie

De portefeuille van Atenor zit weer op kruissnelheid en is klaar voor een aantal sterke jaren. Na de lichte teleurstelling over een stabiel dividend voor het boekjaar 2015 (2 EUR bruto per aandeel; zesde jaar op rij) verwachten we dan ook de komende jaren een geleidelijke stijging van het dividend.

Advies: houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content