Arseus
De buitengewone aandeelhoudersvergadering van 12 december keurde de naamsverandering van Arseus goed. Vanaf 1 januari 2015 begint het bedrijf aan een nieuw leven als Fagron. De ticker van het aandeel verandert in FAGR. De nieuwe naam weerspiegelt de volledige focus op Fagron, na de afronding van het desinvesteringsprogramma van de jongste jaren. De activiteiten in de afdelingen Healthcare Solutions en Healthcare Specialties werden verkocht. De laatste stap – de verkoop van Corilus, de leverancier van softwaretoepassingen aan medische professionelen in België, Frankrijk en Nederland – zit op schema om afgerond te worden tegen eind 2014, uiterlijk begin 2015. Arseus verkreeg ook een nieuwe machtiging -de vorige verliep in juni 2014 – om de komende vijf jaar maximaal 10 % van de eigen aandelen in te kopen.
Het aandeel staat onder druk sinds het verkoopadvies van het Nederlandse beurshuis Kempen & Co eind oktober. De aanleiding daarvoor was de negatieve impact die Kempen voorziet door wijzigingen in het terugbetalingssysteem van farmaceutische grondstoffen in de Verenigde Staten. Tot vóór 2012 betaalden verzekeraars enkel een vergoeding voor het duurste ingrediënt van een farmaceutische bereiding. Sinds 2012 is er echter een tegemoetkoming voor elk ingrediënt en dat deed de kosten serieus toenemen. Bovendien misbruikten sommige bereidingsapotheken de nieuwe regelgeving door te hoge prijzen aan te rekenen.
Zelf voerde Arseus steeds een gematigder prijszettingspolitiek, maar toch anticipeerde het bedrijf al en verlaagde de voorbije maanden proactief de prijzen met ongeveer 10 %. De prijsonderhandelende verzekeraars (zogenoemde pharmacy benefit managers of PBM’s) willen flink snoeien in de tegemoetkomingen en het aantal ingrediënten waarvoor terugbetalingen worden voorzien. Het gaat om iets meer dan 50 % van de business in de Verenigde Staten die aan deze veranderingen blootstaat, een kleine 20 % van de groepsomzet.
Vorige week kon Arseus de markt kalmeren door een akkoord over vergoedingen voor magistrale bereidingen in 2015 aan te kondigen tussen Catamaran, de derde grootste PBM in de Verenigde Staten, en United Compounding Management (UCM), een vereniging van geaccrediteerde compoundingbedrijven. Ook met andere grote PBM’s (Expres Scripts, CVS Caremark en Optum) gaan de besprekingen de goede kant op, onder druk van hun klanten die terugbetalingen voor magistrale bereidingen wensen te behouden. Rationaliseringen en hogere kwaliteitsvereisten staan evenwel voorop, een evolutie die op termijn grotere spelers zoals Arseus bevoordeelt.
Arseus blijft dan ook de komende jaren mikken op dubbelcijferige groei dankzij structureel stijgende volumes, sterke groei in de steriele bereidingen en het uitrollen van nieuwe concepten. Het bedrijf bouwt nieuwe, steriele bereidingsfaciliteiten in Nederland en de Verenigde Staten, en breidt een bestaande faciliteit uit in de Verenigde Staten. Daarnaast ziet het bedrijf voldoende kansen voor het voortzetten van de succesvolle buy-and-buildstrategie.
Conclusie
Het aandeel van Arseus reageerde eerst euforisch op het akkoord met Catamaran, maar viel daarna opnieuw terug. Gezien het nog steeds aantrekkelijke groeiprofiel vinden we de waardering -tegen 14,4 keer de verwachte winst 2015- intussen goedkoop. Het aandeel blijft in de Inside Selectie.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier