ArcelorMittal noemt de situatie op de staalmarkt ‘onhoudbaar’, terwijl miljardeninvestering volgt in België
De staalgigant ArcelorMittal noemt de situatie op de staalmarkt “onhoudbaar” door de goedkope import uit China en de zwakke vraag. Het concern zag zijn winst in het tweede kwartaal terugvallen. Ook de vooruitzichten zijn weinig positief, en dat terwijl de vestiging in Gent voor een miljardeninvestering staat.
Volgens ArcelorMittal zitten de Amerikaanse en Europese staalbedrijven gekneld tussen enerzijds de goedkope import uit China en anderzijds de zwakke vraag. De vraag is lager dan het bedrijf had verwacht. ArcelorMittal rekent nu op een groei van de staalconsumptie buiten China met 2 à 3 procent. Eerder ging het nog uit van 4 procent groei. In China zou de vraag naar staal zelfs kunnen dalen.
De goedkope import en de zwakke vraag wegen ook op de verkoopprijs van staal, waarvan de productie niet langer rendabel dreigt te zijn. De staalgroep boekte in het tweede kwartaal een brutowinst (ebitda) van 1,86 miljard dollar, wat ruim een derde minder is dan dezelfde periode vorig jaar, maar wel meer dan analisten hadden verwacht. De nettokwartaalwinst klokte af op 504 miljoen dollar, een daling met 73 procent.
Op de beurs maakt het aandeel van ArcelorMittal geen stevige neerwaartse beweging. Het noteerde donderdag ongeveer 1,5 procent lager. Toch zijn de vooruitzichten voor 2024 somber. Analisten verwachten dat de winst per aandeel van ArcelorMittal zal terugvallen tot 3,75 dollar, tegenover nog 5,78 dollar vorig jaar en 10,21 dollar in 2022. De komende twee jaar moet de winst per aandeel herstellen tot 4,72 dollar in 2025 en 5,19 dollar in 2026. Over twee jaar zal ArcelorMittal naar verwachting weer de omzet van 2023 evenaren.
Groene miljardeninvestering
ArcelorMittal heeft in België fabrieken in Gent, Luik, Geel en Genk. Het stelt in Gent 4.500 mensen tewerk en indirect zorgt het bedrijf nog eens voor 1.100 banen bij contractanten op de site. In ons land staat ArcelorMittal voor een miljardeninvestering als onderdeel van de vergroening va het bedrijf. De internationale top van de staalreus rekent op goedkope Belgische stroom om groen staal te produceren in de fabriek in Gent. Daardoor zou de CO2-uitstoot in ons land in één klap verminderen met 3 procent, maar het vraagt wel een investering van 2 miljard euro door ArcelorMittal. Dat zegt financieel directeur Genuino Christino donderdag aan Belga.
Eerder dit jaar pakte premier Alexander De Croo (Open Vld) uit met een regeling die de belangrijkste klimaatinvestering ooit in ons land, die al was aangekondigd in 2021, moest bezegelen. Maar de uitbraak van de coronapandemie, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis hebben de plannen vertraagd. Het blijft dus voor de staalgigant wachten op de goedkope en groene Belgische stroom die de federale regering heeft beloofd.
Intentie, nog geen beslissing
Over de komst van een DRI-installatie en twee elektrische ovens, met een prijskaartje van ruim 2 miljard euro, is nog geen beslissing genomen. Die moet later dit jaar vallen, nadat het nodige studiewerk is afgerond. “We moeten er ons ook van verzekeren dat we na dit project effectief duurzaam en competitief zijn. Daarom is de dialoog met de overheden belangrijk”, aldus Christino.
“Dit is een belangrijke stap”, zegt Christino donderdag over de intentieverklaring die destijds is ondertekend. De toegang tot competitief geprijsde energie “is een belangrijke ontwikkeling voor ons”. Het is de eerste keer dat de internationale directie zich uitspreekt over het Belgisch engagement en de evolutie van de plannen in Gent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier