Apple riskeert miljardenboete in Europa voor overtreden van regels met App Store

Apple-CEO Tim Cook | Foto: Getty Images

De Europese Commissie heeft maandag de weg vrijgemaakt voor zware financiële sancties tegen het Amerikaanse technologiebedrijf Apple. Het bedrijf overtreedt met zijn App Store de Europese mededingingsregels, oordeelt de Commissie.

De Europese Commissie had eind maart aangekondigd onderzoeken te openen naar mogelijke inbreuken van techreuzen Apple, Alphabet (Google) en Meta (Facebook, Instagram) op de concurrentieregels die vastgelegd zijn in de nieuwe digitalemarktenwet (DMA).

Uit voorlopige vaststellingen blijkt volgens de Europese Commissie dat “de regels van de App Store (de onlinewinkel voor applicaties op mobiele apparaten van Apple, red.) de digitalemarktenwet overtreden, omdat ze app-ontwikkelaars verhinderen om consumenten vrijelijk naar alternatieve kanalen met aanbiedingen en content te leiden”, zo staat in een persbericht van de Europese Commissie. 

De app-ontwikkelaars mogen van Apple in de App Store klanten bijvoorbeeld niet doorverwijzen naar lagere prijzen buiten die appwinkel. Apple blokkeert dat, omdat het bedrijf dan geen of minder commissie opstrijkt.

Beroep mogelijk

Apple heeft nu de mogelijkheid om zich te verdedigen. Het bedrijf kan schriftelijk reageren op de voorlopige conclusies van de Europese Commissie. In een eerste reactie zegt de Amerikaanse techgigant alvast zich aan de regels te houden. “De voorbije maanden heeft Apple een aantal wijzigingen aangebracht om zich in regel te stellen met de vereisten van de digitalemarktenwet. We zijn ervan overtuigd dat onze voorstellen conform de Europese regels zijn”, klinkt het. 

De Europese Commissie zou tegen eind maart 2025 een definitief besluit nemen. Apple kan dan een boete krijgen die kan oplopen tot 10 procent van zijn wereldwijde omzet en nadien zelfs tot 20 procent in het geval van herhaalde overtredingen. Apple boekte in zijn vorige boekjaar, dat eind september 2023 afliep, een omzetcijfer van 383 miljard dollar (357,5 miljard euro).

AI-functies vertraagd

Daarnaast is er ook een onderzoek geopend naar nieuwe tarieven voor app-ontwikkelaars die Apple introduceerde in de App Store, de zogenoemde core technology fee. De Europese Commissie zal nagaan of dat tarief, waarbij ontwikkelaars 50 cent moeten betalen per geïnstalleerde app, conform de DMA is. 

In maart legde de Europese Commissie Apple al een boete op van 1,8 miljard euro omdat het bedrijf zijn macht in de markt voor muziekstreamingdiensten misbruikt (ook via de App Store). Apple is tegen die boete in beroep gegaan.

Apple en de Europese Commissie botsen wel vaker. Het Amerikaanse bedrijf bouwde rond zijn bekende toestellen iPhone en iPad een gesloten ecosysteem, waarbij het zoveel mogelijk elementen in eigen handen houdt. Dat staat vaak haaks op de Europese concurrentieregels. Vorige week nog liet Apple weten dat het zijn nieuwe AI-functies zeker dit jaar niet uitrolt in de Europese Unie, omdat het naar eigen zeggen door de DMA-regels gedwongen wordt om de beveiliging van zijn producten en diensten te verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content