Appartementen nog duurder
KOKSIJDE-OOSTDUINKERKE. Koksijde verstevigt zijn positie van duurste gemeente van de westkust. De villaprijzen staan er wel onder druk.
Nee, nog lang geen Knokse prijzen in Koksijde, maar de kaap van de 300.000 euro als referentieprijs voor appartementen, komt toch in zicht. De prijzen van appartementen namen het voorbije jaar met 5,4 procent toe tot 290.00 euro. In vijf jaar tijd bedraagt de stijging 59,7 procent, de steilste klim van de hele westkust. Is vastgoedmakelaar Dirk Coelus van Immo Woestyn verrast door de nieuwe prijsstijging? “Niet echt”, antwoordt hij. “In de tweede helft van 2009 was er een duidelijke opleving van de vraag. Maar naar mijn aanvoelen zijn de prijzen toch veeleer gestabiliseerd.” Volgens de vastgoedmakelaar heeft het herstel in de eerste helft van 2010 nog doorgezet. “Alleen in het hogere prijssegment gaat de verkoop nog altijd minder vlot”, stelt hij. “Vanaf een prijs van 250.000 euro merk je dat er minder vraag is.”
De villamarkt toont een heel andere prijsevolutie. Tussen 2004 en 2009 stegen de villaprijzen slechts met 24,1 procent. Het jongste jaar noteerde de federale overheidsdienst Economie zelfs een prijsdaling van 4,1 procent. “Villa’s zitten onvermijdelijk ook in dat hogere prijssegment”, merkt Dirk Coelus op. “Eigenaars moeten soms toch prijstoegevingen doen om hun pand verkocht te krijgen. De grondwaarde is echter niet gedaald. 350 euro per vierkante meter is hier courant. Voor een villa op een perceel van ongeveer 1000 vierkante meter zit je dus al snel aan 300.000 euro, alleen aan grondwaarde.”
Rustzoekers in Oostduinkerke
Het is wel opletten met de officiële vastgoedprijzen voor Koksijde. De statistieken voor Koksijde omvatten immers ook de verkopen in het charmante en kleinschalige Sint-Idesbald en in het rustige Oostduinkerke. Vooral in de deelgemeente Oostduinkerke liggen de vastgoedprijzen hoger dan in Koksijde zelf. “Voor een eersteklasligging in Oostduinkerke moet je toch rekenen op 6000 tot 7000 euro per vierkante meter, zowel voor nieuwbouw als voor herverkoop”, zegt Guy Van Canneyt, zaakvoerder van Immo Plaza.
Achter de zeedijk zijn vierkantemeterprijzen van 3500 en 4000 euro veeleer de norm. Nieuwbouw verkoopt iets moeilijker, stelt Van Canneyt vast. “De kandidaat-kopers willen vandaag een afgewerkt product zien. Er zijn ook nog maar weinig topliggingen bij de nieuwbouwprojecten van nu.” Toch ziet hij dat ook de nieuwbouwmarkt zich de jongste twee maanden herpakt.
In tegenstelling tot Sint-Idesbald en Koksijde trekt Oostduinkerke vooral Vlamingen aan. Veel zakenlui ook. “De mensen komen hier vooral voor de rust”, zegt Van Canneyt. “Dat het winkelaanbod hier niet zo uitgebreid is, vinden ze niet zo erg. En de winkels die hier zijn, bieden wel kwaliteit.” Wie echt wil shoppen kan in Nieuwpoort of in Koksijde terecht.
Zonder nieuwe tegenslagen kan Oostduinkerke binnenkort ook pronken met een eigen ecogolfterrein. Het project Golf Hof Ter Hille werd al meermaals op de lange baan geschoven, onder meer door archeologisch onderzoek op het terrein, maar de start van de werken zou nu toch voor binnenkort moeten zijn.
Huurders willen luxe
De huurmarkt heeft volgens Dirk Coelus ook wat geleden onder de crisis, maar hij zegt dat de cijfers voor het komende hoogseizoen er veelbelovend uitzien. Coelus: “Of het echt super wordt, hangt af van de weersomstandigheden.” Guy Van Canneyt merkt op dat er nog maar weinig rek in de huurprijzen zit. “Je ziet hooguit eens een prijsaanpassing volgens de index. Het heeft voor een eigenaar ook weinig zin om het onderste uit de kan te willen halen. Met een iets scherpere prijs ben je vaak beter af omdat de bezettingsgraad dan beter is.”
Dat een belangrijk deel van het huurderspubliek in de afgelopen jaren zelf eigenaar werd, is volgens Van Canneyt de belangrijkste reden voor stabilisatie van de huurprijzen. “Er is dus veel aanbod bijgekomen”, zegt hij. “Een gevolg is ook dat oude appartementen nog zeer moeilijk verhuurd geraken. Want de huurders van vandaag zijn thuis luxe gewoon en dat willen ze niet opgeven als ze met vakantie zijn.”
DOOR LAURENZ VERLEDENS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier