App Test-Aankoop kiest het goedkoopste medicijn

© Getty Images/iStockphoto

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft een applicatie ontwikkeld die consumenten duidelijk maakt dat er grote prijsverschillen bestaan tussen geneesmiddelen die niet worden terugbetaald.

Volgens Test-Aankoop kunnen consumenten snel 40 procent besparen als ze kiezen voor medicijnen met dezelfde werkzame stof als de duurdere equivalenten. Met de app inforMED kan de consument zien welke goedkopere varianten er bestaan. Zodra hij de barcode scant of de naam ingeeft, verschijnt een tabel met alle goedkopere alternatieven.

Grote prijsverschillen

“In sommige gevallen kan de patiënt tot 74 procent besparen. Dat is het geval wanneer hij kiest voor Sildenafil Apotex in plaats van Viagra. Daarnaast is het ook mogelijk om 43 procent te besparen op paracetamol, 53 procent op ibuprofen, 27 procent op cetirizine (tegen allergieën) en 43 procent op loperamide (tegen diarree)”, verduidelijkt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie past de prijzen maandelijks aan en voegt gaandeweg nieuwe geneesmiddel toe.

Voorts kunnen gebruikers via de app de bijsluiter opvragen en lezen wat Test-Aankoop van het geneesmiddel vindt. Je kunt ook ingeven welke geneesmiddelen je nog in huis hebt, wanneer ze vervallen en welke je nodig hebt. De digitale toepassing meldt ook wanneer een geneesmiddel tijdelijk niet verkrijgbaar is in de apotheek.

De applicatie is beschikbaar voor Android en iOS. Wie geen smartphone heeft, kan de databank online raadplegen. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content