Antwerpse vastgoedtycoon geeft fakkel door
Met de laatste fase van het Administratief & Maritiem Centrum Antwerpen beëindigt EPMC-topman André Schlomer een administratieve lijdensweg van twintig jaar. Na een management buy-out maakt de vastgoedtycoon plaats voor de jonge garde.
De zestigjarige André Schlomer is een oude getrouwe van het Antwerpse vastgoed. Samen met medebestuurder Herman Van Thillo (ex-voorzitter van Spaarkrediet en oom van Christian Van Thillo, topman van De Persgroep) is hij de grootste aandeelhouder van Colliers-EPMC. Nog even tenminste. Het management bereidt in overleg met de aandeelhouders een management buy-out voor. De verkoop aan een concurrent behoort (voorlopig) niet tot de scenario’s. Schlomer: “We hadden EPMC al meerdere keer kunnen verkopen, maar staan op onze onafhankelijkheid. Noem het typisch Antwerps.” Managing director Frank Valkeneers: “We zijn ondernemers en willen dat blijven, onafhankelijk van buitenlandse beslissingen.”
Colliers-EPMC haalt 1,4 miljoen euro aan commissies uit de verkoop (386.000 vierkante meter) en 1 miljoen euro uit de huur (38.000 vierkante meter) van bedrijfsvastgoed. Daarnaast beheert het bedrijf als rentmeester voor eigenaars 484.000 vierkante meter vastgoed (54 % bedrijfsgebouwen en 37 % kantoren), goed voor een vijfde van de omzet. Ten slotte adviseert het bureau bij de verkoop van gebouwen op plan.
In 2003 sukkelde het bedrijfsresultaat van Colliers-EPMC even in het rood (-6108 euro), maar in 2005 bedroeg het (nog niet neergelegde) bedrijfsresultaat zo’n 100.000 euro op 3,3 miljoen omzet. Bij Colliers-EPMC werken twintig personen.
Nummer 1 in Antwerpen
Sinds 2002 vaart EPMC onder het vaandel van Colliers, wereldwijd de nummer twee in vastgoedmakelaardij (na CBRE) en goed voor 1,4 miljard dollar omzet in 54 landen. De EPMC-top participeert rechtstreeks in Colliers, maar het aandeel fluctueert tussen 5 à 10 %, naargelang van omzet en aandeel. De onderneming behoudt haar financiële autonomie.
“Colliers is het sterke merk waarmee we internationale klanten aantrekken,” aldus algemeen directeur Frank Valkeneers. “Juist daarom zijn we nu sterker dan vroeger in Brussel aanwezig. Groepen die een vestiging in Brussel zoeken, komen via het netwerk bij ons terecht. Zo konden we Adobe, Oracle en Compuware aan onze klantenlijst toevoegen. Colliers staat voor 15 % extra omzet.”
EPMC is sinds 1983 actief in Antwerpen. De eerder discrete André Schlomer verdiende zijn sporen bij Bouwbedrijf Amelinckx. In de jaren tachtig ging EPMC de strijd aan met de toen oppermachtige Hugo Ceusters. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 was Schlomer een grote partijsponsor (toen dit overigens mocht), omdat hij onder meer steun zocht voor de bouw van het Administratief & Maritiem Centrum Antwerpen (Amca) in de historische havenbuurt. Even dreigde hij met zijn enthousiasme te worden meegesleurd in het Raoul Stuyckschandaal, maar meester en gewezen Financieschepen Hugo Schiltz (Spirit) kon de rechtbank overtuigen dat Schlomer zowat de enige Antwerpse ondernemer was die Stuyck betaalde voor werkelijk geleverde diensten.
Vanuit de Antwerp Tower groeide EPMC uit tot de nummer één op de Antwerpse vastgoedmarkt. Het was onder meer betrokken bij de ontwikkeling van het Land van Hop (naast de Antwerpse schouwburg), de Berchemse Veldekens en het Keyser Center (ex-Gaumont). Vorige week werd de renovatie van de Antwerpse Stadsfeestzaal officieel voorgesteld. Tegen 2007 moet er een winkelcentrum komen dat volgens een “grapje” van CD&V-schepen Marc Van Peel (in Gazet van Antwerpen) zo’n succes zal hebben, dat Wijnegem Shopping Center failliet gaat.
Colliers-EPMC houdt zich meestal ver van projectontwikkeling. Amca was de eerste en de laatste keer dat de vastgoedfirma eigen middelen stak in het optrekken van een gebouw. Schlomer: “Projectontwikkeling laten we over aan gespecialiseerde ondernemingen zoals Kairos, Cavens en andere, die vooral in Brussel actief zijn. Door het overaanbod aan kantoren moet je al goede argumenten hebben om de lokale overheden te overtuigen. Je moet je dagen slijten in de voetballoges en de deur platlopen bij ambtenaren. Daar pas ik voor.”
Colliers-EPMC is 28,33 % aandeelhouder van Amca, naast Algemeen Bouw- en Betonbedrijf (Abeb), Vanhout (Besix), Interbuild en Les Entreprises Louis De Waele. De vergunningsaanvraag voor de laatste bouwfase ligt klaar. Daarmee komt een einde aan een administratieve lijdensweg van twintig jaar. De grootste kantoorrealisatie (bijna 100.000 vierkante meter) ooit in Antwerpen biedt ruimte aan het Havenhuis, een hotel, de administratie van Financiën en de zetel van het grootste logistieke bedrijf, Hesse-Noord Natie. Amca is de spil van de heropleving van het noorden, vandaag goed voor 6 % van de kantoren in de stad. Op de uitdrukkelijke vraag van het stadsbestuur bevat het project, naast kantoren, ook een woontoren.
De gesloten club in Brussel
Antwerpen is slechts een deel van het EPMC-verhaal. Colliers-EPMC mikt ook op Brussel, omdat die kantorenmarkt (12 miljoen vierkante meter) zesmaal groter is dan die van de thuisbasis, en bovendien groeit. Zes jaar geleden stond Colliers-EPMC hier nergens. Hier heersen gevestigde krachten zoals CBRE, DTZ, Atisreal en Cushman & Wakefield Healey & Baker. Valkeneers: “De Brusselse vastgoedmarkt wordt gedomineerd door een redelijk gesloten club. Met 5 à 10 % van de markt zijn we tevreden. Je bent internationaal gezien niet geloofwaardig als je neen moet zeggen tegen klanten die in Brussel willen opereren. Vandaag werken we nog in de periferie, maar we gaan richting centrum.”
De omzetstijging van vorig jaar (10 %) was volledig aan Brussel te danken. Schlomer: “Brussel maakt ons sterker, maar de resultaten zijn ook wisselvalliger. Het is toch een meer speculatieve markt, die meedraait op de conjunctuur. Met een leegstand van 23 % in de periferie – meer dan driemaal zoveel als in Antwerpen – weegt het overaanbod op de prijzen. Je moet er knokken voor elke euro omzet.”
In Antwerpen ziet Schlomer groeikansen rond het TGV-station en – op termijn – de zogenaamde groene singel. Hij is de stille kracht achter de Kantorennota die Voka en stad Antwerpen opstelden. Ze zullen het volgende decennium samenwerken om jaarlijks 50.000 vierkante meter extra kantoorruimte ter beschikking te stellen, vooral op de ABC-as (City Airport, Berchem Station, Centraal Station) en aan de ring. Via het ruimtelijk structuurplan wordt dit akkoord officieel.
Hans Brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier