ANTWERP DIAMOND JEWELLERY ASSOCIATION

BONAFIDE JUWELIERS.

De Antwerpse juwelenhandel is tweeslachtig. De Goudbeurs, een gespecialiseerde galerij op de plek van het Huis van de Arbeid in de Pelikaanstraat, ging even open. Vandaag sluit een houten hek de ingang af, daarachter groeit een vuilnisbelt. Aan de overzijde slenteren dagjesmensen voorbij het klatergoud onder de spoorwegrails. Voor hen is dat de Antwerpse juwelenhandel. De buurt wordt een bouwwerf. De spoorwegwinkels worden tijdens de HST-werken ondergebracht in containertjes. Armand Frohmann, topjuwelier, redt in de Pelikaanstraat de eer van het beroep.

De HST belet voorlopig dat de Vestingstraat, de belangrijkste as van de betere en bonafide juwelenwinkels, verfraaid en verkeersarm gemaakt wordt. De Vestingstraat wordt gepatroneerd door de Belgische en de joodse gemeenschap. Onder meer Jewel Palace, Verbruggen Oro-Gem,Milet, Topaze, Kablo, Geretti, Pelugi, Brutt showen in hun beveiligde etalages begerenswaardige smukstukken. Om de hoek, in de Appelmansstraat, toont Katz Jewellery de nieuwe Fabergé Eggs van ontwerper Theo Fabergé, de kleinzoon van Carl Fabergé, de legendarische juwelier van de Russische tsaren. Bij Slaets op De Keyserlei ligt het fraais – prijzen 50.000 frank tot 250.000 frank – onder blitsend licht. Diamondland is de enige showroom in Antwerpen die reeds lange tijd promotie voert voor “Antwerpen Diamant- en Juwelenstad”.

Sus Verbruggen en Walter Schreurs van Verbruggen Oro-Gem – gesticht in 1761, de oudste juwelierszaak van België – zijn spilfiguren van een nieuwe stroming in de Antwerpse juwelenbusiness. De familie Verbruggen stamt uit Brugge, de oudste diamantstad van de Nederlanden. In de driehoek Brussel, Leuven, Mechelen zijn er zeven juweliers Verbruggen, allen van de extended family. Walter Schreurs is de eerste voorzitter van de Antwerp Diamond Jewellery Association (ADJA). Haar statuten verschenen in het Staatsblad, het bestuur is samengesteld, de criteria voor de leden zijn uitgeschreven. Walter Schreurs: “Antwerpen heeft nooit een sterke juweliersvereniging gekend, de verschillen tussen fabrikanten, groothandel, kleinhandel en de eventuele verbindingen tussen de drie, hebben dat tot nu toe belet. In samenspraak echter met het stadsbestuur hebben we besloten om die verdeeldheid te overbruggen en voor de bonafide juweliers een Antwerpse vakvereniging op te richten. De aangroei van juwelenzaakjes in Antwerpen gaat crescendo, we willen met ADJA een kwaliteitslabel worden.”

Antwerpen blijft met een handelsvolume van 23 miljard dollar de belangrijkste draaischijf voor ruw en geslepen diamant ter wereld. Naast Antwerpen Diamantstad streeft de Antwerp Diamond Jewellery Association naar een nieuw label: Antwerpen Juwelenstad. “We mikken op een tiental streng geselecteerde leden,” zegt Walter Schreurs. Naast voorzitter Schreurs zijn de bestuursleden Jan Slaets (Slaets), Jo Katz (Katz Jewellery) en Guy Busseniers (Diamondland). Adviserend zijn Walter Baert ( Hoge Raad voor de Diamant), Sabine Denissen ( Diamantmuseum) en Annick Bogaert ( Strategisch Plan Toerisme Antwerpen). De criteria voor de leden van ADJA luiden: honderd procent actief zijn in de privé-verkoop, een goede notoriëteit bezitten, een tiental jaren bestaan, een adequate ligging hebben en bereid zijn bij te dragen tot de collectieve promotie van de betere juwelier.

Sus Verbruggen: “Persoonlijk heb ik niets tegen een strenge controle van de juweliers, bijvoorbeeld door het invoeren van een zogenaamd goudboek zoals in Frankrijk, een keurige boekhouding van de ins en de outs van het goud. De strenge controle drijft de malafide juweliers uit de branche en daar zijn wij als vertegenwoordigers van de traditie en de kwaliteit sterk mee gebaat.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content