Antidumpingzaak kan Option niet snel rijker maken
Option hoeft niet te rekenen op een snelle schadevergoeding na zijn dumpingklacht tegen Chinese concurrenten. De juridische procedure kan nog jaren aanslepen.
De armlastige draadlozemodemproducent Option heeft een dumpingklacht bij de Europese Commissie tegen Chinese producenten. Is dat een verborgen goudmijn, zoals sommigen speculeren? Als er al een schadevergoeding komt, dan zeker niet op korte termijn, blijkt uit een rondvraag.
De Europese Commissie kent zelf geen schadevergoeding toe aan bedrijven die het slachtoffer zijn van illegale dumpingpraktijken, ook al heeft de Commissie die zelf vastgesteld. “Compensatie is onze rol niet. Ons doel is om alle spelers eerlijke kansen te geven “, klinkt het in kringen van commissaris voor Handel Karel De Gucht, die bevoegd is voor dumpingzaken. Michael Schütte, een Duitse advocaat met een Brusselse praktijk in concurrentie- en handelsgeschillen, bevestigt dat: “Spijtig genoeg voor de Europese industrie, biedt het instrumentarium tegen dumping geen mogelijkheid tot compensatie.”
Option wil zich niet uitspreken over een schadevergoeding. “We willen een eerlijke markt in Europa. Daar gaat het ons om”, zegt woordvoerder Jan Poté.
Volgens de Leuvense professor Jules Stuyck, partner bij Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick, kan Option met een gunstige beslissing van de Europese Commissie naar de rechter stappen in landen waar het schade heeft geleden. “De beslissing van de Commissie zal een waarde hebben voor die rechter. Maar ook dan moet je voor die rechtbank kunnen aantonen dat je schade hebt geleden en dat er een oorzakelijk verband was tussen de dumpingpraktijk en de schade.”
Een overname van Option door een van de geviseerde Chinese concurrenten (vooral Huawei is in beeld), zou niet noodzakelijk leiden tot de stopzetting van de antidumpingprocedure van de Commissie, zegt een andere jurist die voor de Europese Commissie heeft gewerkt. “Maar de Commissie heeft haar prioriteiten. Als een klager de zaak laat schieten, speelt dat mee.” We slaagden er niet in een woordvoerder van Huawei te spreken.
Beroep
De Commissie heeft de betrokken partijen de maximumtermijn van 37 dagen gegeven om hun standpunten in te dienen. Van een versnelde procedure is geen sprake. De termijn liep af op 6 augustus. De verificatie is nu aan de gang. Daarover geeft de Commissie geen informatie. Uiterlijk op 30 maart 2011 komt zij met voorlopige antidumpingtaksen als er voldoende bewijzen van dumping zijn. Dat kan de concurrentiële positie van Option verbeteren, voor zover de Chinese producenten geen ontsnappingsroutes vinden. Een definitieve beslissing volgt uiterlijk op 30 september 2011.
Bij de Commissie wijst men erop dat China de antidumpingklacht niet licht opneemt. “Modems zijn belangrijk voor hen”, klinkt het. De Chinese producenten kunnen tegen een eventueel ongunstige beslissing nog in beroep gaan bij de Wereldhandelsorganisatie.
B. L.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier