Antennekijkers zien Sporza alleen digitaal
Eind deze maand gaat Sporza van start, het tijdelijke sportnet van de VRT. Kabelkijkers stemmen daartoe af op het mozaïekkanaal, maar wie via de antenne wil kijken, moet nieuwe apparatuur aanschaffen.
De openbare omroep VRT heeft ervoor gekozen om Sporza wél via de ether uit te zenden, maar dan alleen digitaal, via het DVB-T-systeem. Voor digitale ontvangst is een zogenaamde set top-box nodig die het signaal zichtbaar maakt op elke tv. Zo’n toestel kost ongeveer 200 euro.
Officieel is ongeveer 2 % van de Vlaamse kijkers hierbij betrokken. Dat is althans het percentage huisgezinnen dat technisch aansluitbaar is op kabeltelevisie, maar ervoor gekozen heeft dat niet te doen. Daarnaast is er echter een onbekend aantal vakantiehuizen en buitenverblijven die in een niet-bekabeld gebied liggen en dus ook op een klassieke antenne aangewezen zijn.
Volgens de VRT had het geen zin om voor de tijdelijke uitzendingen van Sporza – de zender is tot begin september in de lucht – nog een bijkomende analoge zender in te zetten. “Er was geen beschikbare capaciteit en we willen vandaag niet meer investeren in verouderde technologie,” aldus Hilde Debackere, woordvoerster van gedelegeerd bestuurder Tony Mary.
Het aanbod van Sporza is echter tijdelijk. Vanaf september worden alleen nog TV1 en Ketnet/Canvas via DVB-T uitgezonden, naast alle VRT-radionetten, inclusief zenders als Klara Continuo en Donna Hitbits, die voor de rest alleen via digitale radio (DAB) te beluisteren zijn. Op termijn moet álle etherontvangst digitaal verlopen en worden de bestaande analoge zenders uitgeschakeld. Wanneer die overstap plaatsvindt, wordt eind 2006 door de overheid beslist.
De VRT concentreert zich voor de uitbouw van digitale televisie echter vooral op de kabel, waar men samen met de commerciële zenders en Telenet interactieve diensten wil lanceren. Daardoor blijven bijvoorbeeld VTM, Kanaal 2 of VT4 ook in de toekomst enkel via de kabel uitzenden.
In landen als Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië worden via DVB-T grotere programmapakketten uitgezonden, waarin ook commerciële zenders en themakanalen als CNN of MTV opgenomen zijn. ‘Digitenne’, het Nederlandse initiatief, rekent per maand 8,95 euro aan voor twintig zenders. In Duitsland en Groot-Brittannië is de ontvangst gratis.
R.C.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier