Annika staat haar mannetje
De deelname van Annika Sörenstam aan het mannentoernooi van Colonial trok zo veel aandacht, dat niemand nog oog had voor de échte prestaties.
A nnika Sörenstam heeft zichzelf dus niet voor joker gezet, twee weken geleden tijdens de Colonial in het Texaanse Fort Worth. De Zweedse, die een wildcard kreeg voor dat mannentoernooi, sloeg 71 en 74 (vijf onder par). Uiteraard raakte ze daarmee niet voorbij de cut, maar het was wel een uitstekende training en interessante ervaring. En de mannelijke collega’s gedroegen zich heel hoffelijk.
Maar Sörenstam klopte vooral elf profspelers en bewees daarmee dat ze tegen de heren kan spelen. “Daaruit moet je niet afleiden dat ik nu in mannentoernooien kan meedraaien,” nuanceerde Sörenstam zelf, en terecht. “Het was een leuke ervaring, maar ik stond er niet op mijn plaats. Ik zal maar bij de vrouwen blijven spelen.”
De 36 holes die Sörenstam afwerkte, waren inderdaad vooral een mediagebeurtenis. Of dat nu ook meer aandacht voor het vrouwengolf zal opleveren, is zeer de vraag. De Zweedse vond niet dat er fundamenteel anders wordt gespeeld bij de mannen, maar had het wel moeilijk met de aandacht van publiek en pers. “Het was alsof iedere hole de laatste en beslissende was voor de US Open. Dat vergde veel mentale energie.”
Op speltechnisch gebied was de Zweedse loepzuiver met haar driver. Ze bereikte 24 van de 36 keer de green, maar faalde in de putting: 64 slagen in twee ronden. Terwijl de heren voor de birdie gingen, probeerde zij de par te spelen. Sörenstams optreden in een mannentoernooi zal dan ook niet meer zijn dan een voetnoot in de geschiedenis van de golfsport. En al diegenen die grote twijfels hadden over haar deelname, maar dat niet met zoveel woorden zeiden omdat ze vreesden als vrouwenhaters te worden afgeschilderd, kregen dus misschien wel een beetje gelijk. Natuurlijk hebben we niets tegen Sörenstam, maar zou het leuk zijn als Kim Clijsters werd uitgenodigd om op Roland Garros bij de heren te spelen en in de eerste ronde door een illustere onbekende op haar donder zou krijgen?
In de schaduw van het Sörenstam-evenement was er inderdaad heel weinig aandacht voor de overwinning van Kenny Perry, die de derde dag een verbluffende 61 sloeg. Hij evenaarde daarmee het record van het parcours, dat op naam stond van vijf andere spelers, maar vestigde met 17 onder par een nieuw totaal voor het toernooi. De voorbije 33 jaar slaagden amper negentien spelers erin om een 61 te slaan.
Ondertussen liet Juli Inkster in de Amerikaanse Tour voor vrouwen een fantastische 62 optekenen, 10 onder par. Meer was niet nodig om het toernooi van Corning in New York te winnen. Het was meteen de beste kaart van haar carrière en haar 27ste toernooioverwinning.
De Vooght knap in de Fortis Challenge (Nederland).
Antwerpenaar Didier de Vooght groeit stilaan naar zijn beste niveau. Dat liet hij alvast vermoeden met zijn uitstekende tiende plaats in de Challenge Tour, de Fortis Challenge in de buurt van Amsterdam. Daar finishte hij zeven onder par met 71 74 65 en 71. Goed voor de 36ste plaats in de Orde van Verdienste, zodat hij uitzicht krijgt op de topvijftien die een ticket oplevert voor de Europese Tour van volgend jaar.
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier